Çift yönlü elektrikli araç şarj cihazları ile elektrikli araç sahiplerinin kendi araçlarından para kazanması ve depolanan elektriği daha sonra kullanılabilmesi mümkün mü?
Kimilerine göre elektrikli araçlar anlatıldığı kadar çevre dostu değil, kimilerine göre ise karbon salınımının azaltılmasında en önemli teknolojik gelişmelerden biri. Ancak bilinen bir gerçek var ki teknolojinin her alanında olduğu gibi otomotiv endüstrisi de elektrik teknolojisine doğru hızla ilerliyor.
Son zamanlarda yapılan bir çalışma ile dizel araçların elektrikli araçlara göre çevreye daha az zarar verdiğinin iddia edildiğini ve elektrikli araçların yanlış tanıtıldığı için eleştirildiğini söyleyen Interesting Engineering yazarı Chris Young, “Oysaki, elektrikli araçlar daha temiz bir emisyon salınımının yanı sıra pek çok fayda sağlıyor. Bunlardan bir tanesi de çift yönlü şarj. Bu da teknolojinin enerji kullanma şeklimizi nasıl değiştireceğini gösteriyor.” diyor.
Çift yönlü şarj nedir?
Young köşe yazısında, “Adından da anlaşılacağı gibi, çift yönlü şarj cihazları elektriğin her iki yönde de akışını sağlıyor. Elektrikli araç sahipleri arabalarını geleneksel yol olarak tanımlanan tek yönlü şarj cihazları ile şarj edebilirler ya da çift yönlü şarj cihazlarını kullanarak elektriği araçtan- şebekeye (V2G-vehicle-to – grid) transfer edebilirler.” diyor.
Güneş enerjisi ile çalışan elektrikli araç şarj noktaları açılıyor
Çift yönlü şarj cihazlarının giderek popüler hale gelmeye başladığını da belirten Young, “Wallbox, Virta gibi kendi modellerini üreten firmalar bu konuda çalışmalar yürütüyor. Wallbox, ‘eviniz için ilk çift yönlü şarj cihazı’ nı tasarladı ve Virta da eş zamanlı olarak Finlandiya’da güneş enerjisi ile çalışan çift yönlü elektrikli araç şarj noktasını açtı.” bilgisini veriyor.
Acil durumlar için enerji depolanıyor
Peki neden aracımızdaki elektriği bir güç kaynağına göndermek istiyoruz? Young’a göre, bu çift yönlü sistem acil durumlar için elektriği depolamamızı sağlıyor.
Böylece elektrikli araçlar sadece karbondioksit salınımını azaltmıyor, aynı zamanda kişisel sürdürülebilirliği oluşturulmasını sağlıyor. Çift yönlü elektrik şarj ünitelerinin güneş enerjisi kullanılarak doldurulması ile sisteminin daha da etkili olacağının altını çizen Young, “Wallbox CEO’su Enric Asunción’un, elektrikli arabaların pillerinin dört gün veya daha uzun süre bir evi çalıştırmak için yeterli depolama alanı sağlayabileceği bilgisini verdi. “ diyor.
Asunción’ a göre, “Bu depolamayı şebekenin bir uzantısı olarak kullanılabilir hale getirmek yeni olanaklar sunuyor. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen temiz enerjiyi saklayabileceğiz ve ihtiyacımız olduğunda kullanabileceğiz.”