Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2019 Yenilenebilir Enerji Raporu’nu açıkladı. Raporun sonuçlarına göre, yenilenebilir projeleri çoklu gelir modeline doğru evriliyor.
IEA’ya göre, yenilenebilir enerji tedarik anlaşmaları(YETA) ve spot piyasa gelirleri projeleri risk analizini dönüştürerek piyasanın olgunlaşmasına katkı sağlayabilir.
Olumlu kamu politikaları yenilenebilir enerjinin önünü açıyor
Yenilenebilir enerji yatırımlarında hızlı düşen fiyatlar ve olumlu kamu politikaları sayesinde tahminler geçen seneye göre yüzde 14 oranında bir artış gerçekleşti. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uzun dönemli yeni hedef ve ihale takvimlerinde olumlu gelişmeler yaşanılacağı ön görülüyor.
Rüzgar ve güneşin payı yüzde 12’ye yükselecek
Rapora göre dünya elektrik üretiminde bugünkü payı yüzde 7 olan rüzgar ve güneşin payı, 2024 yılında yüzde 12’ye yükselecek.
Bazı Avrupa ülkelerin de ise yüzde 40 seviyelerine ulaşması beklenen rüzgar ve güneşin gelişimi ile şebeke entegrasyonu ve piyasa reformları da gündeme taşınacak.
Türkiye hidroelektrikten güneş ve rüzgara geçiş yapıyor
Raporda öne çıkan en önemli konu başlıklarından biri de Türkiye’deki hidroelektrik santralleri ile ilgili. Rapora göre, hidroelektirik santrallerinin büyüme hızı, çevreye olan olumsuz etkisi ve sosyal zorluklar nedeni ile düşecek. Hidroelektrikte yaşanan bu düşüşün yerini rüzgar ve güneş enerjileri alacak.
Güneş enerjisi yüzde 50 büyüyecek
Rapora göre, önümüzdeki beş yıl içerisinde güneş enerjisi yüzde 50 büyüyecek ve 1200 GW seviyesini ulaşacak. Güneşte dağıtık sistemlerin artışının, karasal rüzgar enerjisi santrali artışıyla aynı seviyede olması bekleniyor. 2024’e kadar dağıtık uygulamalar toplam güneş enerjisi santrali (GES) büyümesinin yarısı kadar ve neredeyse karasal rüzgar enerjisi santrali artışı ile eşit kapasitede büyüyecek.
Dağıtık güneş enerjisi iki kattan daha fazla büyüyecek
2024’e yılına gelindiğinde, Çin’in dağıtık sistemlerin büyümesinin neredeyse yarısını karşılayarak dünya lideri olacağı belirtilen rapora göre, AB ülkelerinin yeni politikalarla büyüme hızını artırması ve Hindistan’ın ise piyasaya hızlı bir giriş yapması bekleniyor.
GES maliyetleri düşecek
Rapora göre, ticari ve endüstriyel sistemlerde dağıtık enerji kullanımı ev uygulamalarına göre daha düşük maliyetli. Yine dağıtık sistem maliyetlerinin perakende elektrik fiyatlarından daha düşük olması GES sistemlerine olan yatırımın daha da artmasını sağlıyor. Çalışmaya göre, 2024’te neredeyse her ülkede GES maliyetleri yüzde 15-35 düşerek, son kullanıcı elektrik fiyatlarının altında olacak.
Kamu politikalarının dağıtık sistem büyümesinde etkisi büyük
IEA’ya göre, buy-all, sell-all venet metering/mahsuplaşma modellerinin evsel uygulamalarda büyümeye katkı sağlaması beklenirken, gerçek zamanlı öz tüketim modelleri ticari ve endüstriyel sistemlerde daha yaygın olarak yer alacak.