Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “Fotovoltaik(FV) Güneş’in Geleceği” başlıklı çalışmaya göre, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarında yüzde 90’lık bir azalma sağlanması hedefine ulaşılması için; ulaşım ve ısıtmanın elektrifikasyonu, yenilenebilir enerji üretimindeki artış ve enerji verimliliği için atılan adımlara devam edilmesi gerekiyor.
Araştırmaya göre, enerji dönüşümünde yenilenebilir enerji ve elektrifikasyon yüzde 75’lik, enerji verimliliğinin ise yüzde 25’lik bir paya sahip olması bekleniyor.
Rapora göre, enerji dönüşümünün 2050 yılına kadar, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı yüzde 2,5, toplam istihdamı ise yüzde 0,2 artırması da bekleniyor. Yaşanılan bu dönüşümün daha geniş sosyal ve çevresel faydalar sağlayacağı da belirtiliyor.
3-7 Dolar getiri sağlayacak
Araştırmaya göre, küresel enerji sistemini dönüştürmek için harcanan her dolar, dışsallıkların nasıl değerlendirildiğine bağlı olarak en az 3 Dolar ve potansiyel olarak 7 Dolardan fazla bir getiri sağlıyor.
Enerji dönüşümünün yol göstericileri; güneş ve rüzgar
Enerji dönüşümünde güneş enerjisinin rolünün incelendiği rapora göre güneş, enerji dönüşümünde rüzgar ile birlikte yol gösterici olacak.
2050 yılında rüzgar enerjisi, toplam elektrik talebinin üçte birinden fazlasını sağlayan elektrik üretim kaynaklarından biri olacak. güneş enerjisi ise 2016 yılına göre 10 kat artış göstererek toplam elektrik talebinin yüzde 25’ni karşılayacak.
Güneş enerjisinin toplam kurulu gücü ise 8,519 GW’a çıkacak ve rüzgardan sonra en fazla kurulu güce sahip yenilenebilir enerji kaynakları arasında ikinci sırada yer alacak.
Güneş enerjisi santralleri emisyonları yüzde 21 azaltacak
Tüm düşük karbonlu teknoloji seçenekleri arasında güneş enerjisinin, 2050 yılına kadar emisyonların azaltılmasında büyük bir katkı sağlayacağı belirtilen araştırmaya göre; güneş enerjisi 2050’de 4,9 Gt CO₂ emisyonu azaltımına katkıda bulunacak ve Paris Anlaşması İklim Hedeflerine ulaşmak için enerji sektörü için gerekli emisyon azaltımına yüzde 21 katkı sağlayacak.
2050 emisyon azaltılmında tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının payının da yer aldığı araştırmaya göre; rüzgar yüzde 27, enerji verimliliği yüzde 24, güneş yüzde 21, diğer yenilenebilir kaynaklar ile ulaşım ve ısıtmanın elektrifikasyonu ise emisyon azaltılmasına yüzde 16’lık bir katkı sağlayacak.