IEA Başkanı Fatih Birol: “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini giderek artıran Türkiye’nin elektrik sisteminde esneklik sağlayabilmesi için batarya konusuna da eğilmesi gerekiyor.”
Uluslararası Enerji Ajansı ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), İstanbul’da ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini giderek artıran Türkiye’nin elektrik sisteminde esneklik sağlayabilmesi için batarya konusuna da eğilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Birol, “Önümüzdeki dönemin en önemli konularından birisi bataryalar olacak. 2020 Davos Zirvesi’nin enerji gündemi için de batarya teknolojilerini seçtik. Yenilenebilir enerjinin sisteme entegrasyonu ve elektrikli araçlar için bataryalar en kritik konu. Dünyada şu anda en fazla Ar-Ge çalışması da batarya alanında yapılıyor.” dedi.
“Enerji bolluğu Türkiye için avantaj”
Birol, küresel enerji piyasalarında enerji bolluğu yaşanacak bir döneme girildiğini ve 2020’de uluslararası enerji fiyatlarının makul seviyede seyredeceğini söyledi.
Birol, enerji bolluğunun yenilenebilir enerji kaynaklarında da görüldüğüne ve bu teknolojilerdeki maliyetlerin düşmeye devam edeceğine dikkati çekti.
“Türkiye öncelikle kara rüzgar santrallerine yatırım yapmalı”
Rüzgar enerjisinin kömür ve doğal gazdan sonra dünyadaki en büyük elektrik üretim kaynağı olduğunu belirten Birol, sözlerini şöyle tamamladı:
“Dünyada 570 GW kurulu rüzgar kapasitesi mevcut. 2030’da bunun ikiye katlanacağını öngörüyoruz. Bunun da asıl nedeni yenilenebilir enerjinin ucuz hale gelmesi. Türkiye’nin rüzgarı çok kaliteli ve potansiyeli çok yüksek. Türkiye’nin öncelikle kara rüzgar santrali yatırımlarına odaklanması gerektiğini fakat deniz üstü rüzgar potansiyelini de göz ardı etmemesi gerektiğini düşünüyorum.”
Kaynak: AA