11 Mart 2011 tarihinde dünyanın en kötü nükleer kazalarından birini yaşayan Fukushima, dokuz yıl sonra yenilenebilir enerji merkezine dönüşecek.
The Gurdian’da yer alana habere göre; şu anda yüzde 40 oranında yenilenebilir enerji kullanan Fukushima’nın 2040 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılan bir merkez olması hedefleniyor.
11 güneş, 10 rüzgar santrali kurulacak
Japonya devletine ait Japonya Kalkınma Bankası ve Mizuho Bankası tarafından finanse edilecek ve 2,75 milyar dolar harcanması planlanan proje ile 2024 yılına kadar 11 güneş santrali ile 10 rüzgar santrali kurulacak.
Proje tamamlandığında bir nükleer santralden elde edilen enerjinin yaklaşık üçte ikisi kadar elektrik üretimi sağlanmış olacak.
Fukushima’da yaşanan felaketten sonra Japonya’nın 54 nükleer reaktörü kapatıldı ve bugün yapılan katı güvenlik kontrolleri ile dokuz reaktör çalışıyor.
Sürdürülebilir Enerji Politikaları’nın çok aşağısında bir seyir gösteren Japonya’da, 2018 yılında yenilenebilir enerji payının yüzde 17,4’ olduğu ifade ediliyor. Japon Hükümeti, bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 22-24 seviyelerine yükseltilmesini hedefliyor.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise nükleer santrallerin Japonya’nın karbon emisyon hedeflerine ulaşmasında ve ithal edilen gaz ve petrole bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olacağında ısrar ediyor. Ancak yakın zamanda göreve başlayan Çevre Bakanı Shinjiro Koizumi ise Fukushima felaketinin tekrarlanmasını önlemek için nükleer reaktörlerin hurdaya ayrılması gerektiğini söylüyor.