SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından hazırlanan, “Türkiye’nin Elektrik Sektöründe Yenilenebilir Kaynakların Artan Payı: İletim Şebekesi Yatırım ve Esneklik Seçenekleri” başlıklı çalışmaya göre, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi hızla artıyor. Bu artışı sağlayan önemli gelişmelerden biri ise teknoloji maliyetlerindeki düşüş.
2026’da elektriğin yüzde 20’si rüzgar ve güneşten
Çalışma kapsamında gerçekleştirilen analizlere göre, 2026 yılında Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 20’sinin, mevcut iletim sistemi planlamasına ek bir maliyet oluşturmadan, rüzgar ve güneş enerjisinden karşılanabileceği gösteriliyor.
Çalışmada hedef olarak belirlenen 2026 yılında, toplam rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 20 GW olacağının varsayıldığı Baz Senaryo’da, hesaplanan iletim sistemi yatırım ihtiyacının, toplam rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün iki katına, yani 40 GW seviyesine çıkarılması durumunda da değişmeyeceği ifade ediliyor.
Araştırmada, rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünün 40 GW olması durumunda, gereken toplam iletim şebekesi yatırım ihtiyacının, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ)’nin hazırladığı 10 Yıllık Şebeke Gelişim Planı’nda öngörülen miktarla hemen hemen aynı seviyede olacağı ve yıllık toplam Yük Alma (YAL)/Yük Atma (YAT) talimatlarındaki artışın da göz ardı edilebileceği ifade ediliyor.