Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) girişimi ve düşünce kuruluşu Sandbag, 15 Avrupa ülkesinin kömürden çıkış politikasının dört yılını derlediği bir rapor yayımladı.
“Kömür Bulmacasını Çözmek” adlı bu rapora göre, hava kirliliği ile mücadele konusunda artan duyarlılık, artan karbon fiyatları ve güneş veya rüzgâr gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin ucuzlaması nedeniyle kömürden çıkacağını duyuran ülke sayısı artmaya devam edecek.
Rapora göre, Portekiz kömür kullanımını bırakmak için 2030 olarak belirlediği hedefi, 2023 yılına çekti ve bu durum diğer ülkeler için önemli bir örnek teşkil ediyor.
Temiz enerjideki verim artışı ve maliyet düşüşü dikkate alınmalı
Bu süreçte yanlış deneyimlerin yaşanmasını önlenmek için, güneş ve rüzgâr gibi temiz teknolojilerdeki verim artışı ve maliyet düşüşlerinin dikkate alınması gerektiğini belirten uzmanlar, 15 Avrupa ülkesinin izlediği yol haritasının detaylarını da sunuyor.
Hollanda’nın 12 yılda yenilenebilir enerji üretimini yüzde 15’ten yüzde 75’e yükseltmeyi hedeflediği belirtilen rapora göre, İngiltere yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlarla, 2025’e kadar rüzgâr, güneş ve biyokütle ile tarihi boyunca kömürden ürettiğinden daha fazla elektrik üretecek.
Almanya, 2018’de yüzde 35 olan yenilenebilir enerji payını 2030’da yüzde 65’e, İspanya hükümeti ise 2018 yılında yüzde 38 olan yenilenebilir enerji payını 2030 yılında yüzde 74’e çekmeyi hedefliyor.
Portekiz eksiğini güneşten tamamlayacak
Portekiz, 2030 yılına kadar yüzde 80 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedeflerken, kuraklık nedeniyle azalan hidroelektrik üretimini güneş enerjisi ile tamamlayacak. Portekiz’de son güneş enerjisi ihalesinde teklifler ortalama 20 Avro/MWh olurken, en düşük teklif de15 Avro MWh.
Hollanda’da işçilere 22 milyon Euro fon
Geçiş sürecinde sorun yaratmayacak politikaların örneklendiği rapora göre, Hollanda’da, kömür santrallerinin kapatılmasından etkilenecek işçilere yönelik 22 milyon Avro’luk bir fon bulunuyor. Bu fon, ülkede kalan beş kömürlü termik santralde çalışan ve yeni bir iş bulmak ya da yeniden eğitim almak isteyen personelin kullanımına da açık.
Almanya’dan 40 milyar, İspanya’dan 250 milyar Euro taahhüdü
Almanya yapısal geçiş yasa taslağında, işçilere yönelik sosyal güvenlik ağı, altyapı, eğitim, teknoloji ve ekonomik yapılandırma yatırımları için kömür bölgelerine 40 milyar Euro yatırım yapmayı taahhüt ederken, İspanya hükümeti de sektördeki işçileri zor durumda bırakmamak için sendikalarla 250 milyon Avro tutarında tarihi bir anlaşmaya imza attı.
Geçiş sürecinde neler yapılmamalı?
Raporda ayrıca, Avrupa’da işe yaramayan hatalı politikalara da ışık tutuluyor.
Almanya’da planlama yasasında önerilen bir değişiklik ile karasal rüzgâr santrallerinin onay sürecini zorlaştırılmasının yanlışlığı vurgulanırken, İtalya ve Yunanistan’da doğalgazın bir geçiş kaynağı olarak görülmesinin problem yaratacağı ifade ediliyor.
İngiltere ve Hollanda’nın biyokütle konusunda hızlı davrandığı belirtilen raporda, İngiltere’de rüzgâr-güneş maliyetlerinin sözleşmeler imzalandığından beri çok düştüğü ve biyokütlenin ise beklenen daha maliyetli hale dönüştüğünü dile getiriliyor.