Hindistan 1,4 milyar nüfusu ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak, küresel enerji piyasalarının geleceği için büyük önem arz ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Hindistan için, “Küresel enerji piyasalarının geleceği için hayati öneme sahip olacak.” derken, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) da Hindistan’ın yenilenebilir enerji yatırımcıları için önemli bir alan olduğunu belirtiyor.
IEA’nın “Hindistan-2020” başlıklı raporuna göre, Hindistan hükümeti vatandaşlarına güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir enerjiyi getirmek için kolları sıvamış durumda ve Hindistan’da yaşanan bu hızlı gelişimin, dünyadaki diğer ülkelere de örnek olabileceği ifade ediliyor.
Hindistan’ın büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve daha fazla yatırımcıyı çekmek için gerekli kurumsal yapıya sahip olduğunu ifade eden IEA’ya göre, Hindistan enerji güvenliğini de öncelikli hale getiriyor.
Yenilenebilir enerjide günden güne güçleniyor
WEF’in resmi internet sitesinde, Hindistan’ın en büyük enerji şirketlerinden Renew Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sumant Sinha tarafından sunulan bilgilere göre, Hindistan çok sayıda enerji reformu gerçekleştirdi ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda büyük ilerleme kaydetti.
Temiz enerji alanında geniş bir program yürüten Hindistan’ın büyümesini tetikleyen en önemli aktör olarak, hükümetin yapmış olduğu kamu düzenlemeleri ve yabancı yatırımcıların ilgisi gösteriliyor. Tüm bunlarla birlikte Hindistan’ın enerji dönüşümünü daha da ileriye taşıması için, atabileceği başka adımların da olduğu belirtiliyor.
Dünyadaki ilk beş temiz enerji üreticisi arasında
2015 yılında, yenilenebilir enerji konusunda hedeflerini açıklayan Hindistan, 2022 yılında yenilenebilir kaynaklarından 175 GW enerji üretmeyi hedefliyor.
Hindistan yenilenebilir enerji sektörü, 2014-2019 yılları arasında yıllık yüzde 17,5’lik bir büyüme hızı gösterirken, toplam enerji üretiminde yüzde 6 olan, yenilenebilir enerji payını da yüzde 10’a çıkardı.
Bugün; 83 GW kurulu, 31 GW geliştirme aşamasında ve 35 GW ihale aşamasında gücü olan Hindistan’ın, dünyadaki ilk beş temiz enerji üreticisi arasında yer aldığını dile getiren Sinha, “Hindistan’da yaşanan bu gelişmeler, ülkenin belirlemiş olduğu yenilenebilir hedeflerinden çok daha fazlasını gerçekleştirebileceğini ve 2030 yılında yüzde 40’lık yenilenebilir enerji payına sahip olacağına işaret ediyor.“ ifadelerini kullanıyor.
Karbon ayak izi de azalacak
Hindistan’ın, 2030 yılı hedeflerine ulaşırken, karbon ayak izini de, 2005 değerlerine göre, yüzde 35 oranında azaltması bekleniyor.
42 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı
Sinha’ya göre, Hindistan’da yenilenebilir enerji sektörüne, 2014’ten bu yana 42 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Nisan 2000-Haziran 2018 tarihleri arasında ise yaklaşık 7 milyar dolarlık, doğrudan yabancı yatırım gerçekleştirildi.
2017-2018’de sektördeki toplam doğrudan yabancı yatırım ilk kez 1 milyar doları aşarken, 2018-2019 döneminde ise yüzde 20’den fazla büyüyerek 1,4 milyar dolara ulaştı.
Temiz enerji yatırımcılarının dikkatini çekiyor
Uluslararası kuruluşların yanı sıra, ulusal varlık fonları ile de desteklenen yatırımlar, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim firmalarının yaygınlaşması, elektrikli araçlar ve depolama projeleri ile Hindistan, temiz enerjiye yatırım yapan yatırımcılar için cazip bir hedef olmaya devam ediyor.
Sinha’ya göre, önümüzdeki yıllarda Hindistan’da 30 milyar doların üzerinde yatırım fırsatı ortaya çıkabilir.