Maryland Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Merkezi Çin’de faaliyet gösteren binden fazla elektrik santralini incelediği bir araştırma yayımladı.
Termik santrallerin aşamalı olarak kaldırılması için üç yönlü bir strateji önerilen araştırmaya göre, Çin tutarlı ve makul düzenlemelerle Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilir.
“En eski ve kirletici tesisler kapatılsın” önerisi
Araştırmacılara göre, yeni kömür tesisleri inşaatlarının durdurulması, en eski ve en kirletici tesislerin ise hızla kapatılması stratejinin iki önemli aşamasını oluşturuyor. Üçüncü olarak ise termik santrallerin yalnızca en yüksek enerji talebi olan dönemlerde kullanılması öneriliyor.
Çin’de faaliyet gösteren tüm termik santrallerin teknik nitelik, kârlılık ve çevresel etkilerini değerlendiren araştırmacılar, yeni termik santrallerin açılmaması gerektiğini dile getiriyor.
Eco-Business’ta yer alan habere göre, şu anda faaliyette olan tesislerin yüzde 18’i teknik açıdan zayıf, çevreye zarar veriyor ve ekonomik yararları da oldukça düşük. Uzmanlara göre bu tesislerin kapatılması pek çok açıdan fayda sağlayabilir.
Rapora göre, bu tesislerin kapatılması sayesinde Çin’in termik santral gücünün yalnızca yüzde 10’u, yani 112 GW üretim kapasitesi sonlandırılmış olacak.
1,5 derece hedefi için ne yapılmalı?
Paris Anlaşması’nda yer alan 2 derece hedefine ulaşmak için Çin’de yer alan diğer termik santrallerin maksimum 30 yıl, 1,5 derece hedefi içinse 20 yıl içinde belirlenmiş saat aralıklarında çalıştırılması öneriliyor.
“Bu tesislerin hemen kapatılması mümkün değil”
Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Ulusal Enerji İdaresi Eski Başkan Yardımcısı Bai Rongchun’e göre, “Termik santrallerin kapatılması gerekli, ancak yeterli enerji tedarikinin sağlanması için bu tesislerin hemen kapatılması mümkün değil.”
Ekonomik kalkınma nedeni ile elektrik talebinin artmaya devam ettiğini belirten Rongchun, “Çin’in termik santrallerini aşamalı olarak kapatması için yeterli güç kaynağına sahip olması gerekiyor. Hem genel hem de bölgesel olarak yeterli güç kaynağına sahip olup olmayacağımızı sorgulamalıyız.” dedi.
Çin ile ilgili daha önce yapılan araştırmalara göre, 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji ve nükleer enerji kaynakları Çin’in enerji ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayabilir ve 2050’de termik santraller yüzde 5,3’lük bir orana sahip olabilir.
“Enerji geçişi teşvik edilmeli”
Çin’deki termik santral sayısının azaltılmasını teknik, ekonomik ve hatta psikolojik olarak ele alan Kuzey Çin Elektrik Enerjisi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yuan Jiahai:
“Herkes, 30 yıl içinde bu kadar çok kömür santralini nasıl kapatabileceğimizi soruyor. Şimdi yapılacak en önemli şey geleceğe hazırlanmak, yeni enerji kullanımını artırmak, enerji geçişini teşvik etmek ve kömür gücünün uygun bir zaman aralığında düzenli bir şekilde aşamalı olarak kaldırılmasını sağlamaktır.
Umarım politika yapıcılar hem kısa vadede elektrik güvenliğini sağlayabilir hem de orta ve uzun vadeli iklim hedeflerini karşılamak için çalışabilirler.”