Hindistan’da 2018 yılında kurulan bir tesiste dünyanın en uygun maliyetli güneş enerjisi üretiliyor. The Wall Street Journal’da Phred Dvorak tarafından kaleme alınan yazıya göre, bu tesiste üretilen 200 MW elektrik orta ölçekli bir ABD şehrinin enerji ihtiyacını karşılayabilir.
Dünyanın güneş enerjisi üreten en uygun maliyetli santrallerinden biri olarak gösterilen bu tesiste üretilen elektrik, distribütörler aracılığı ile Kilowatt saati (KWh) 3,4 sente satılıyor.
“Güneş enerjisi yeni küresel döneme girdi”
Daha önce yatırım destekleri ve mevzuat değişikliklerine ihtiyaç duyulan güneş enerjisinin yeni bir küresel döneme girdiğini ifade eden Dvorak,
“Şimdi ise teknolojik yenilikler ve güneş panellerinin maliyetlerinin düşmesi ile güneş enerjisi bazı bölgelerde fosil yakıtlarla rekabet eder hale geldi. Bu durum yenilenebilir enerjinin küresel enerji endüstrisindeki payının artmasını sağladı. Özellikle hızla büyüyen Asya pazarında yenilenebilir enerji kaynakları alt yapısının daha da güçlenmesi bekleniyor.“ dedi.
“Güneş enerjisi üretim maliyeti kömürden daha az”
2018’de dünyada ilk kez Hindistan’da güneş enerjisi üretim maliyeti kömürün yüzde 14 aşağısına indi.
Hindistan son beş yılda kurduğu güneş enerji santrali miktarını 10 kat artırdı ve hükümet 2030 yılına kadar 450 GW yenilenebilir enerji elde etme hedefi belirledi.
2015 yılında Başbakan Narendrea Modi’nin ülkenin güneş enerjisi hedefini beş katına çıkardığını ve 2022’ye kadar 100 GW kapasite kurmayı hedeflediğini hatırlatan Dvorak, “O sırada Hindistan 3 GW’tan daha az güneş enerjisi kapasitesine sahipti ve bu plan çılgınca görülüyordu. Ancak Hindistan güneş kapasitesini herkesin beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde artırabileceğini gösterdi.” ifadelerini kullandı.
“2030’da güneş kömürden yüzde 50 daha ucuz olacak”
Asya’nın önümüzdeki 20 yılda dünyanın yeni enerji talebinin üçte ikisini oluşturabileceğini dile getiren Dvorak, “Fiyatlarda yaşanan düşüşler sayesinde 2030 yılında rüzgâr ve güneş enerjisi birleşimi kömürden yüzde 17, sadece güneş enerjisi ise yüzde 50 daha ucuz olabilir.” dedi.
Hindistan’da güneş enerjisi maliyetleri yüzde 84 azaldı
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA)’na göre, Hindistan’da güneş enerjisi maliyetleri son sekiz yılda yüzde 84 azaldı. Hindistan’ı sırasıyla Avustralya ve Çin izledi.
Dvorak’a göre güneş ve rüzgâr enerjisi üretiminin önünde bazı engeller de mevcut. Güneşten sadece gündüzleri enerji elde edilmesinin büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Dvorak, “Rüzgâr panelleri ise sadece rüzgâr olduğunda çalışıyor. Bu nedenle fosil yakıtlar en ucuz enerji depolama yöntemi ve daha fazla yenilenebilir enerjinin şebekeye iletimi için farklı düzenlenmelere ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
2040’da yüzde 24’lük büyüme bekleniyor
Güneş panellerinin fiyatlarının düşmesi ve daha fazla elektrik üretilebilmesi ile enerji piyasalarında dengeler değişti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’na göre geçtiğimiz 10 yılda, güneş enerjisi dünya enerji piyasasında yüzde 1’den daha az bir kapasiteye sahipken bu yılın sonunda yüzde 9 seviyesine ulaştı. IEA, 2040 yılında bu büyümenin yüzde 24’e çıkmasını ve güneşin tek başına büyük bir enerji kaynağı olmasını bekliyor.