Enerji ve iklim değişikliği konularında çalışmalar yürüten Enerji ve İklim İstihbarat Birimi (The Energy and Climate Intelligence Unit-ECIU) tarafından yapılan analize göre, dünyadaki ekonomik gücün neredeyse yarısı, karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra düşürme hedefi olan bölgelerde.
ITV’de yer alan habere göre, küresel üretimde büyük bir paya sahip olan bu ülkeler şu anda 39 trilyon dolar olan Küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)’nın neredeyse yarısına sahip.
2050 yılında karbon emisyonlarını sıfırlamayı ya da düşürmeyi hedefleyen ülke sayısının 121 olduğunu ifade eden ECIU Direktörü Richard Black’e göre, “Karbon nötr hedefine ulaşmak için emisyonlarda ciddi anlamda bir azalma gerçekleşmesi ve tam anlamı ile sıfıra ulaşılması için ağaçlandırma vb. önlemlerin alınması gerekiyor.”
Butan ve Surinam sıfır karbon hedefine ulaştı
Araştırmaya sıfır karbon hedefinin politikacılar tarafından tartışıldığı, liderlerin siyasi bir beyanda bulunduğu, mevzuatın geliştirildiği veya yasalaştırıldığı ülkeler dâhil edildi.
Bu sonuçlara göre, Butan ve Surinam şu anda sıfır karbon hedefine ulaşmış durumda. Karbon emisyonlarının oluşması halinde ise bölgede yer alan ormanlar önemli yutak alanlar olarak ortaya çıkıyor.
“Küresel GSYİH 8 ayda 3 kat arttı“
ECIU’nın yaptığı bu araştırmanın başladığı tarih itibari ile küresel GSYİH sekiz ay içinde üç kat arttı, ancak sıfır karbon hedefine sahip ülke sayısı ise 15’te kaldı.
ECIU direktörü Richard Black, “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporundan sadece 18 ay sonra, küresel GSYİH’nın neredeyse yarısını temsil eden ülkeler, 2050 için bölgesel ve şehirsel bazda sıfır karbon hedefleri koydu.” ifadelerini kullandı.
Black, “Bu hedeflerin çoğunluğu sadece hedef. Ancak yine de şehirler ve bölgeler söz konusu olduğunda politika yapıcıların bilimi ne kadar çabuk kavradığını ve harekete geçmeye karar verdiklerini gösteriyor.” dedi.
“1,5 °C taahhüdü için ciddi adımlar atılmalı”
Dünyanın Paris Anlaşması’nda yer alan 1,5 °C taahhüdüne ulaşabilmesi için daha iddialı adımlar atması gerektiği ifade eden Black, iklim değişikliğinin kuraklık, aşırı hava olayları, hastalıkların yayılması, deniz seviyesinin yükselmesi, mahsul verimliliğinde azalma ve vahşi yaşamın zarar görmesi gibi sonuçları konusunda uyarıda bulundu.
Kaliforniya 2045 hedefi koydu
Almanya 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi koyan ülkeler arasında. Kaliforniya Valisi Jerry Brown ise eyaletin 2045 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşması için adımlar attı.
Kasım ayında Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP 26)’ne ev sahipliği yapacak olan İngiltere de sıfır karbon için yasal bir hedef belirleyen beş ülke arasında yer alıyor. Ancak İngiliz Hükümeti, emisyon azaltma hedeflerine ulaşma konusunda yaşanan sıkıntılara karşı da uyarıda bulunuyor.
Black’e göre İngiltere, karbon azaltılması ile ilgili hedeflerine ulaşırsa, bu konuda dünyaya öncülük edebilir.