Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), Hindistan enerji sisteminin piyasa mekanizmalarıyla nasıl geliştirilebileceğini değerlendirdiği yeni bir yazı yayımladı.
Küresel yenilenebilir enerji dönüşümünde Çin, Almanya, Güney Avustralya ve Kaliforniya’nın lider olduğunu ifade eden IEEFA’ya göre, “Rüzgâr ve güneş enerjisi fiyatları son 10 yılda sürekli bir düşüş eğiliminde. Yine batarya fiyatları da son iki yılda lityum fiyatlarında yaşanan yüzde 50’lik azalma ile birlikte düşüşe geçmiş durumda.”
Enerji piyasası dengelerinin değişmesi bekleniyor
Hindistan’da düşük maliyetli elektrik kaynağının yenilenebilir enerji olacağına dikkat çeken uzmanlar, fiyatlardaki bu düşüşün devam etmesini ve enerji piyasalarındaki dengelerin değişmesini bekliyor.
Tarife fiyatları azalıyor
IEEFA’nın ülke ve bölgelerin yenilenebilir enerji fiyatları ile ilgili verilerine göre, son dokuz ayda Kaliforniya’da güneş enerjisi tarifelerinin Megawatt Saati (MWh) bir yıl öncesine göre yüzde 15 azalarak, 20 dolara düştü.
Portekiz de ortalama 20 avro/MWh ile düşük tarifeler konusunda rekor kıran ülkeler arasında. Son olarak, Ocak 2020’de Katar’daki bir güneş ihalesi 15,7 dolar/MWh gibi düşük bir fiyat ile dünya rekoru kırdı.
Hindistan’da kademeli geçiş yapılabilir
Hindistan dünyadaki en ucuz yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ve bu enerji daha da ucuz hale gelebilir.
Araştırmaya göre, Hindistan’da kömür kaynakları uzun süre kullanılmaya devam edilecek, ancak eş zamanlı olarak yerli yenilenebilir enerji kaynaklarına kademeli olarak geçilebilecek.
Kilit faktörlerden biri finansal piyasalar
Küresel olarak bankalar, sigorta firmaları, varlık fonları gibi 126 finans kuruluşunun kömürden çıkış için resmi açıklama yaptığı bilgisine veren IEEFA’ya göre, Çin bu geçişi benimsemede dünya lideri.
Temmuz 2019 tarihinde Çin’de dünyanın en büyük yenilenebilir enerji ihalesi yapıldı ve bu ihaleye göre sıfır sübvansiyonlu 23 GW yenilenebilir enerjinin 2020’nin sonuna kadar faaliyete geçmesi ön görülüyor.
Çin’in yenilenebilir enerji sektörüne hâkim olduğunu ve lider olmayı planladığını ifade eden IEEFA, “Çin sadece rüzgâr ya da güneş enerjisinde değil; bataryalar, lityum, demir, hidroelektrik, elektrikli araçlar vb. pek çok alanda şu anda dünya lideri ve çok iddialı. Çin bu ürünlerin fiyatlarını çok aşağılara çekerek büyük bir pazar payı kazanıyor.” diyor.
“Hindistan; Almanya, Kaliforniya ve Güney Avustralya’yı örnek alabilir”
Hindistan’ın 2019-2020 arasında 12-14 GW yenilenebilir enerji santrali kurulumu ile büyük bir yol kat ettiğini belirtilen araştırmacılara göre Hindistan; Kaliforniya, Almanya ve Güney Avustralya gibi yenilenebilir enerji entegrasyonu konusunda Hindistan’a göre beş kat daha fazla güce sahip bu ülkelerin izlediği yolu takip edebilir.
Kaliforniya elektriğin yüzde 34’ü yenilenebilir kaynaklardan
Hindistan’ın bazı eyaletlerinde çok daha hızlı gelişmelerin yaşandığını ifade eden araştırmacılara göre, 2045 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanma hedef olan Kaliforniya geçen yıl enerjisinin yüzde 34’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağladı ve dünyanın önde gelen pazarlarından birini oluşturdu.
Avustralya’da ise yenilebilir kaynaklara geçiş ile ilgili bir hükümet politikası olmamasına rağmen, ülkedeki yatırımcılar yenilenebilir enerji kaynaklarını benimsemiş durumda.
Ülkenin kuzeyinde yüzde 20 oranında yenilenebilir enerji kullanılırken, Güney Avustralya son 12 ayda yüzde 49’luk yenilenebilir enerji payı ile dünya liderleri arasında yer alıyor.
Almanya ise 2019 yılında yenilenebilir enerjide yüzde 46’lık, değişken yenilenebilir enerji kaynaklarında ise yüzde 34’lük bir orana sahip. Kömür kaynaklı elektrik üretimi payı ise yüzde 26’ya düşmüş durumda.