Sanayi devriminden sonra büyük bir ekonomi inşa edilmiş olsa da gelecek yıllarda ekonomi bugünden çok farklı görünebilir.
Emily Chasan, Bloomberg Green için kaleme aldığı yazısında, enerji dönüşümü, iklim değişikliği ve sosyo-demografik eğilimlerin yeni bir dünya düzeni oluşturduğuna ve merkezileşmiş bir ekonomiden uzaklaşılacağına işaret ediyor.
Japonya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmak ve dağıtık güneş enerjisini teşvik etmek için Yeşil Enerji Yasası’nı güncelleyeceği örneğini veren Chasan,
“Koronavirüsün ortaya çıkması ile şimdiden geleceğin büyük bir ön izlemesini gördük. Dünyanın dört bir yanındaki karantinalar nedeniyle çalışanlar işlerini evlerinden nasıl yürütebileceklerinin üzerinde düşünüyorlar. Evden işe gitmek için ulaşımın kullanılmaması gezegenimiz için iyi bir gelişme. Dünyanın en büyük hava kirleticilerinden Çin daha düşük elektrik talebi ve zayıf sanayi üretimi ile karbon emisyonlarını 100 milyon metrik ton azaltmış durumda.” ifadelerini kullanıyor.
Dağınık enerji şebekeleri, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji, yenileyici ve bitki-bazlı tarım, karbon yakalama ve karbon dengelemesi gibi yeni enerji dönüşüm eğilimleri ile ekonominin daha fazla alana yayılacağını ve farklı boyutlar kazanacağını belirten Chasan yazısında, sürdürülebilirlik ile ilgili yatırımcıların görüşlerine de yer veriyor.
Chasan yatırımcıların, “İklim krizi nedeni ile inşaat şirketleri ve bu alanda yapılacak yatırımlar için radikal adımlar atılması gerektiğini” dile getirdiklerini belirtiyor.
Özel Sermaye Yatırımcısı Karam Hinduja’ya göre, “Pazarda etkili bir yere sahip olmak için çok sayıda yatırım yapmaya ihtiyacınız var. Hindistan’ın ortasındaki üçüncü kademe bir pazara güneş enerjisi paneli sağlayan bir firma iseniz, bölgenin ve şehrin buna uygun alt yapıya sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor.”
Full Cycle Energy CEO’su İbrahim AlHusseini ise “Bugün aldığımız kararlar, toplum olarak bundan 30 yıl sonra nerede olacağımızı belirliyor. Girişimde, bir fikrin hayata geçirilmesi için 12 yıllık bir döngüye ihtiyaç var. Ancak böyle bir zamanımız yok. Ölçülebilir, iklim açısından kritik olan ve yılda 1 gigaton karbondan kaçınmayı sağlayan, piyasaya hazır teknolojilere ihtiyacımız var.” ifadelerini kullanıyor.