Nikel, manganez ve kobalt (nickel, manganese and cobalt – NMC) bileşikleri bugünün elektrikli araç bataryalarının en yaygın kullanılan üç elementini temsil ediyor.
E&E News’te yer alan habere göre, “NMC” bataryalar, lityum iyon bataryalarının maliyetini düşürmek için küresel bir rekabetin, dolayısıyla da elektrikli araçların geleceğinin anahtarı olabilir.
Bilim adamları bugün, bu bataryaların daha düşük maliyetli, daha hafif, daha hızlı şarj özelliği ve güvenlik performansına sahip olması için bu üç elementin çeşitli kombinasyonlarını deniyor.
NMC bataryaları ile ilgili teknolojik yenilikler elektrikli araçların önümüzdeki 10 yıllık gelişimi ve karbon emisyonlarının azaltılması için büyük önem taşıyor.
“NMC’deki gelişmeler batarya maliyetlerini düşürdü”
Bloomberg New Energy Finance Enerji Depolama Müdürü James Frith’e göre, “Son birkaç yılda maliyetleri düşüren en önemli gelişme NMC’deki değişiklikler.”
Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü Kıdemli Program Yöneticisi Haresh Kamath ise, “Bataryaların pek çoğu bu üç elementin kombinasyonlarından oluşuyor. Tesla’nın yapmış olduğu batarya tasarımı bir istisna oldu, ancak geçen sene o da NMC bataryaları için patent başvurusunda bulundu.” bilgisini verdi.
NMC 811’ler küresel pazarda büyük etki yaratacak
Yeni nesil elektrik araç batarya kombinasyonlarının ağırlıklı olarak nikelden oluşması bekleniyor.
Çin’in öncülüğünde sektöre adım atacak NMC 811 bataryaları, sekiz parça nikel ile birer parça manganez ve kobalt bileşiminden oluşuyor.
Çin’in NMC 811 bataryalarını bu yıl tanıtmaya başlayacağı bilgisini veren Frith, bu bataryaların 2021-2022 yılında küresel pazarda büyük bir etki yaratacağını beklediklerini söyledi.
Amerika’da üniversitelerin ve ulusal laboratuvarların enerji departmanları da araç bataryaları üzerine araştırmalarını sürdürüyor ve araştırmacılar 2019 yılında kimya alanında Nobel Ödülü kazanan Amerikalı iki bilim adamının lityum-iyon teknolojileri ile ilgili araştırmalarının izini takip ediyor.
Analistlere göre, Başkan Trump’ın ulusal iklim politikalarına karşı çıkması nedeni ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yabancı üreticiler batarya tesisleri inşa etmediği sürece, bu gelişmiş NMC pillerin ABD’de rekabetçi ticari gelişimi oldukça zor.
House Energy and Commerce Yönetim Kurulu Başkanı Frank Pallone tarafından desteklenen, “Milletimizin Geleceği İçin İklim Liderliği ve Çevresel Eylem” projesi ile ABD’de elektrik araç bataryaları ve diğer teknolojilerin yerli üretiminin hızlandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Belirlenen hedeflere ulaşılması için firma 10 yılda toplam 25 milyar dolar destek sağlayacak.
“Kobalt pahalı ve en büyük kaynağı çatışma bölgesinde”
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra NMC bataryalarında kullanılan her üç element ile ilgili farklı zorluklar olduğuna dikkat çeken Haresh Kamath,
“Kobalt pahalıdır ve en büyük kaynağı Kongo’daki bir çatışma bölgesidir. Manganez bol miktarda bulunur, ancak pillerde destekleyici, stabilize edici rol oynar.
Nikel ise performansı nedeni ile en çok tercih edilen element, ancak nikelin yeterli kontroller yapılmadan çok fazla kullanılması da tehlikeli batarya yangınları riski taşıyor. Yani Çin’in NMC 811 tasarımları riskleri de beraberinde getiriyor.” dedi.