Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, tüm dünyayı etkisi altına olan koronavirüsün enerji sektörüne etkileri konusunda açıklamada bulundu.
Birol The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Koronavirüs bu senenin küresel karbon emisyonlarının azalmasına neden olabilir. Ancak, uzun vadede temiz enerji alanında yapılacak yatırımları engelleyerek, iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir tehdit olarak görülüyor.” dedi.
Koronavirüs önümüzdeki yılın petrol talebi artışını engelleyebilir ve bu durum fosil yakıtların sınırlandırılmasını sağlayabilir. Ancak IEA Başkanı Birol,
“Küresel yavaşlamanın yaşandığı bu dönemde hükümetler ekonomik büyümeyi desteklemek için yenilenebilir enerji yatırımlarını kullanmadığı sürece, koronavirüs enerji dönüşümünde de yavaşlamaya sebep olabilir.” dedi.
Ekonomik kriz nedeni ile karbon emisyonlarında yaşanan düşüşün sevinilecek bir durum olmadığının altını çizen Birol, doğru politikalar uygulanmadığı ve yapısal önlemler alınmadığı sürece bu durumun sürdürülebilir olmayacağını ifade etti.
Enerji şirketleri milyon dolarlık kayıplar yaşadı
Virüs nedeni ile dünya genelinde ekonomik bir durgunluk yaşanırken, petrol fiyatlarında da son 30 yılın en büyük düşüşü yaşandı ve dünyanın en büyük enerji şirketleri de milyon dolarlık kayıplar yaşadı.
IEA’ya göre bu durum, son 10 yılda iklim değişikliği ile mücadele için yapılan milyonlarca dolarlık temiz enerji yatırımı da dâhil pek çok altyapı projesini durdurabilir.
Bloomberg New Energy Finance tarafından yayımlanan rapora göre ise, güneş enerjisindeki büyümede 1980’lerden bu yana ilk kez önümüzdeki yıl bir düşüş gösterecek.
Analistlerin geçtiğimiz Perşembe yayımladığı tahminlere göre, güneş enerjisi projeleri yüzde 8 oranında azalırken, elektrikli araç satışlarının da durması bekleniyor.
“Temiz enerji teşvik paketleri kullanılmalı”
“Bu krizin enerji dönüşümünü etkilemesine izin vermemeliyiz.” diyen Birol, hükümetlerin temiz enerjiye geçiş için planlanan ekonomik teşvik paketlerini kullanması gerektiğinin altını çizdi.
Birol, “Bu konuda önemli bir fırsatımız var. Dünyadaki büyük ekonomiler teşvik paketleri hazırlıyor. İyi tasarlanmış bir teşvik paketi ekonomik faydalar sunabilir.” ifadelerini kullandı.
IEA’nın analizleri, dünyada temiz enerji yatırımlarının yüzde 70’nin hükümet tarafından sağlanan finansman, sübvansiyonlar ya da vergi politikaları gibi devlet kanalı ile yapılan desteklerle sağlandığını gösteriyor. Ajansa göre, devletler tarafından sağlanan fosil yakıt sübvansiyonları her yıl 400 milyar doları buluyor.
“Enerji verimliliği yatırımları yapın” çağrısı
Enerji fiyatlarının düşmesinin kısa vadede bir kazanım sağlamayacağını belirten Birol, hükümetlere uzun vadede önemli bir dönüşüm sağlayacak enerji verimliliği alanına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
IEA Başkanı ayrıca, petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüşün fosil yakıtlardan çıkılması ya da bu tesislerin hurdaya ayrılması için kullanılabileceğini ve elde edilen kazançların sağlık harcamalarına aktarılabileceğini ifade etti.
Bu zorlu piyasa koşullarının hükümetlerin taahhütleri yerine getirme konusunda önemli bir test olacağını ifade eden Birol,
“Ancak iyi haber şu ki yenilenebilir enerji teknolojilerimiz geçmiş ekonomik teşvik paketlerine kıyasla çok daha ucuz, elektrikli araçlarda büyük ilerleme kaydedildi ve enerji dönüşümünü destekleyen pek çok finans topluluğu var. Doğru politikalar uygulanırsa, bu durumdan en iyi şekilde yararlanabilirler.” dedi.