Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden RWE, petrol şirketi BP, kimyasal üreticisi Evonik ve gaz şebekesi operatörleri ile birlikte ülkenin halka açık ilk hidrojen dağıtım ağını kuracaklarını açıkladı.
Proje ile yeşil gaz olarak adlandırılan ve yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen hidrojenin piyasaya sunulması hedefleniyor.
Clean Energy Wire’da yer alana habere göre proje, “ekonomik olarak uygulanabilir” olması durumunda, 2022 yılından itibaren hayata geçirilecek.
GET H2 olarak adlandırılan hidrojen ağı 130 kilometre uzunluğunda olacak. Ülkenin kuzeybatısında inşa edilecek olan ağ, Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerindeki endüstri müşterilerine tedarik sağlayacak ve “şeffaf fiyatlarla” üçüncü taraflara da açık olacak.
Hidrojen, Lingen’de bulunan 100 megawatt kapasiteli bir elektroliz tesisinde yüzde 100 hidrojen elde edilmesinin ardından şebekeye verilecek
Ayrıca, hidrojen boru hattında bulunan mevcut depoların daha yüksek bir arz güvenliği sağlayacağını belirten Yetkililer, projeyi Almanya’nın hidrojen üretiminde “teknolojik liderliğe giden yolu açması” ve sıfır karbon endüstriyel üretime geçilmesini kolaylaştırması için önemli görüyor.
Ulaşım veya endüstride emisyon içermeyen enerji temini sağlayan yeşil hidrojen, enerji dönüşümünde yaşanan zorluklardan bazılarına çözüm yolu olarak gösteriliyor.
Alman Hükümeti de merakla beklenen bir hidrojen stratejisi üzerinde çalışıyor.