Koronavirüs pek çok sektörü ve ülkelerin politikalarını etkilemeye devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından hayata geçirilecek Avrupa Yeşil Düzeni’nin de bu süreçten etkilenmesi bekleniyor.
Bloomberg Green’de yer alan habere göre, Avrupa’nın sıfır karbon hedeflerine ulaşması için ekonomide ve enerji sisteminde yıllar sürecek düzenlemeler gerekiyor ve bu hedefler halk sağlığının korunması açısından da önemli. Ancak, virüs salgını nedeni ile milyarlarca dolar tutarındaki bu hedefler gölgede kalabilir.
İki hafta öncesine kadar 2050 yılı iklim hedefleri konuşulurken, koronavirüsün yayılması nedeni ile Avrupa Yeşil Düzeni için gerekli önlemler gündemden düşmüş durumda.
Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan Bruegel’in araştırmacısı Simone Tagliapietra, süreç ile ilgili yaptığı değerlendirmede,
“Burada riskler ve fırsatlar görüyorum. Bu krizin çözülmesi için hükümetlerin harcamalarını ciddi ölçüde artırması ve bu acil durumun çözümü için karbondan arındırma için kullanılacak kaynakların buraya aktarılması gerekmektedir.” dedi.
İklim ile ilgili toplantılar iptal ediliyor
Koronavirüs ile ilgili durum Avrupa dışındaki ülkelerde de farklı değil. Birleşmiş Milletler de iklim ile ilgili tüm yüz yüze toplantılarını Nisan ayı sonuna kadar iptal etti. Ancak, Paris Anlaşması’ndan beş yıl sonra, yani 2020’nin bir eylem yılı olması planlanıyordu.
Uzmanlara göre virüs ile birlikte ekonomide yaşanan düşüşler karbon emisyonlarını geçici bir süre azaltabilir, ancak bu uzun vadeli bir planlamanın yerini tutamaz.
Avrupa Yeşil Düzeni kapsamında enerji üretimi, tarım ve ulaştırma gibi pek çok alanda sürdürülebilir bir yapının oluşturulması amaçlanıyor ve AB bu hedefler için önümüzdeki 10 yıl içinde en az 1 trilyon dolar ayırmayı planlıyor.
“İklim politikaları darbelere dayanaklı olmalı”
E3G Araştırma Grubu Politika Danışmanı Johanna Lehne, “Mevcut göç ve koronavirüs krizlerinden öğrenilecek bir ders var; iklim politikalarını darbelere dayanıklı olacak şekilde tasarlamamız gerekiyor.” dedi.
BNP Paribas Portföy Sürdürülebilirlik Başkanı Mark Lewis’e göre ise, hükümetler enerji ve altyapıya yatırım yapmak için düşük faiz oranlarından faydalanarak gerekli ekonomik desteği sağlayabilir.
Lewis, “Koronavirüs ile ilgili kısa vadede atılacak siyasal adımların ekonomimizi acil olarak yeniden daha sürdürülebilir ve yeşil hale getirmesini umuyorum. “ dedi.