Dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarlarından biri olan Hindistan’da Hükümet, koronavirüs salgını nedeni ile yenilenebilir enerji sektörüne zaman kazandırmanın önünü açan bir karar yayımladı.
Hindistan Yenilenebilir Enerji Bakanlığı tarafından yayımlanan karara göre yatırımcılar, inşaat aşamasının tamamlanması için ek süre talep edebilecek.
PV-Tech’te yer alan habere göre, yatırımcıların “zorunlu nedenler” ile yaptığı bu erteleme için Hükümet’e arz akışlarının COVİD-19 krizi nedeni ile etkilendiğine dair kanıt sunmaları gerekiyor.
FV panellerin yüzde 80’i Çin’den tedarik ediliyor
Hindistan’ın COVİD-19 nedeni ile yayımladığı bu erteleme kararı, güneş enerjisi alanında yaşanan dar boğaz nedeni ile alındı. Çünkü Hindistan Fotovoltaik (FV) panellerinin yüzde 80’ini virüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin’den tedarik ediyor.
Hindistan’da 2018’de yapılan bir ihale sonrası, 3 GW’lık güneş enerjisi projesinin bu yılın Temmuz ayında tamamlanması gerekiyor, ancak işletmeler bu sürecin uzamasından endişeli. Çünkü belirlenen işin zamanında teslim edilememesi durumunda ağır para cezaları ödemek zorunda kalabilirler.
Hindistan’da 100 MW’lık bir güneş projesinin zamanında teslim edilememesi durumunda ortalama ceza ilk 30 gün için 2,8 milyon dolar. Bu ceza sonraki 60 gün içinde 11,2 milyon dolara kadar çıkabiliyor.
2022 yılı yenilenebilir hedefi 175 GW
Hindistan Eylül 2019 tarihinde 82,58 GW olan yenilenebilir enerji kapasitesini 2022 yılına kadar 175 GW’a çıkarmayı hedefliyor.
CRISIL tarafından geçtiğimiz Ekim ayında yayımlanan raporda analistler, Hindistan’da politika tutarsızlığı, yüksek sermaye maliyetleri, düşük tarife sınırları ve ödeme gecikmelerinin yenilenebilir enerji yatırımcılarını caydırdığını ve bu durumun 2022 hedeflerini riske attığını söylemişti. Ancak Bakanlık bu verilere “güvenirliği eksik” diyerek karşı çıkmıştı.
Güneş kapasitesi 2024’te 82 GW’a çıkabilir
Bridge to India tarafından yapılan bir analize göre, ülkenin güneş enerjisi kapasitesi önümüzdeki beş yıl içinde hızlı bir artış göstererek, 2019’da 39 GW olan kapasitenin 2024 yılında 82 GW’a çıkacağını ön görülüyor.