Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından açıklanan verilere göre, 2019 yılında küresel rüzgâr enerjisi tesislerinin kurulumu yüzde 19 artarak 60,4 GW’a yükseldi ve bu zamana kadar elde edilen en yüksek ikinci değere ulaşıldı.
Bu büyümedeki itici gücün piyasaya dayalı mekanizmalar olduğunu belirten GWEC verilerine göre, 2019 sonunda kümülatif küresel kapasite 651 GW’a ulaşırken, bir yıl öncesine göre yüzde 10’luk bir artış elde edilmiş oldu.
“Artışlar iklim değişikliği ile mücadele için yetersiz”
Wind Power Monthly’e açıklama yapan GWEC Yetkilerine göre, bu artış iklim değişikliğe ile mücadelede yetersiz.
GWEC CEO’su Ben Backwell, “Eğer Paris Anlaşması’ndaki 1,5°C hedefine ulaşma şansımız varsa, önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık en az 100 GW rüzgâr enerjisi santrali kurmamız gerekiyor. 2030 sonrasında ise bu değerinin 200 GW’a yükselmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Bu hedeflere ulaşılabilmesi için geçmiş dönemdeki rekabetçi elektrik üretim maliyetlerinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Bacwell’e göre, piyasa koşullarının ve mevzuatın bu amacı desteklediğinden emin olunması gerekiyor.
Bacwell, “Bunun anlamı, mevcut fosil yakıtlı kaynakların şebekeden çıkarılması için daha güçlü önlemler alınması ve yeni rüzgâr enerjisi tesisleri inşa edebilmemizi sağlayacak idari yapıların ve düzenlemelerin getirilmesi.” dedi.
Hem yeni kurulumların hem de toplam kapasitenin belirli pazarlarda toplandığını dile getiren Bacwell,
“2019 yılında yeni eklenen kapasitenin yüzde 60’ından fazlasını Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oluştururken, İngiltere, Hindistan ve İspanya ile birlikte geçen yılın en fazla büyüme gösteren beş pazarındaki toplam değer yüzde 70’e yükseldi.” bilgisini verdi.
Kümülatif kapasitedeki ilk beş pazar olan Çin, ABD, Almanya, Hindistan ve İspanya 2019 yılındaki toplam kurulumun yüzde 73’ünü oluşturdu.
Asya Pasifik Bölgesi ise geçen yıl yeni karasal tesislerin kurulumuna öncülük ederek 28,1 GW kombine tesis ile yeni kapasitenin yarısından fazlasını oluşturdu.
GWEC, gelişmekte olan pazarlarda ılımlı bir büyüme olduğunu, ancak Afrika, Orta Doğu, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’nın toplam kapasitesinin sadece 4,5 GW olduğunu söyledi.
Açık deniz (offshore) rüzgâr enerjisi tesislerinde ise Çin 2,3 GW, İngiltere 1,76 GW, Almanya ise 1,11 GW ile kapasite artışına liderlik eden ülkeler oldu ve küresel değer toplamda 6,1 GW’a ulaştı.
Koronavirüs rüzgâr enerjisini etkileyecek mi?
2020 yılı için 76 GW yeni kapasite öngören GWEC, koronavirüs nedeni ile tedarik zincirinde ve projelerin yürütülmesinde bazı aksaklıklar olduğunu ve tahminlerini revize edeceklerini belirtti.
Covid-19’un rüzgâr enerjisi büyümesi üzerindeki tam etkisinin hala bilinmediğini ifade eden Yetkililer, bu durumu yakından izlemeye devam edeceklerini bildirdi.