Check 24 tarafından yapılan bir araştırma, Almanya’da bekleme modunda (standby-mode) bırakılan elektronik cihazların saatte 448 bin avroya mal olduğunu ortaya koydu.
Televizyon, mikrodalga fırın gibi bekleme modunda bırakılan pek çok elektronik ev aleti her yıl yaklaşık 6,1 milyon ton CO2 emisyonuna neden olurken, elektrik kullanımında ise 13 milyar KWh’lık bir artış meydana getiriyor.
Yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10’u bekleme modundaki cihazlardan
Clean Energy Wire’da yer alan habere göre bu değer, orta ölçekli bir nükleer santralin yıllık üretimine denk gelirken, tüketicilerin cebinden ise yılda yaklaşık 4 milyar avro çıkması anlamına geliyor. Araştırmaya göre bekleme modundaki cihazlar, yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10’unu oluşturuyor.
Avrupa’nın en yüksek perakende satış fiyatlarına sahip ülkesi olan Almanya’da son yıllarda toptan elektrik fiyatlarının ortalaması düşerken; ek ücretler, vergiler ve şebeke ücretleri hanehalkı ve küçük işletmelerin faturalarını artırıyor.
Alman Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi’ne (RNE) göre, akıllı telefon, bilgisayar, TV ve diğer elektronik cihazların daha verimli kullanılması ile güç tüketimi değerlerini yaklaşık dörtte üç oranında azaltmak mümkün.
Earth Hour ise iklim değişikliğine dikkat çekmek için 28 Mart Cumartesi günü tüm ülkelere, kendi yerel saati ile 20.30’da sokak ışıklarını bir saatliğine kapatma çağrısında bulundu. Earth Hour’a göre bu harekete tüm cihazların bir saatliğine kapatılması da eşlik edebilir