Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), teknoloji firmalarının yenilenebilir enerji yatırımlarının günümüze yansımalarını değerlendirdiği bir yazı yayımladı.
Clark Butler’in kaleme aldığı yazıda, yenilenebilir enerji alanındaki teknoloji devi firmaların bu alandaki hedeflerini gerçekleştirmeye devam ettikleri ve güncel piyasa koşullarında yenilenebilir enerji satın alma anlaşmalarını daha fazla kullandıkları bilgisini verdi.
Butler, “Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan büyük teknoloji firmaları gelişimlerini artırırken, koronavirüs salgını nedeni ile düşen petrol fiyatları büyük fosil yakıt şirketlerinin piyasa değerinde önemli düşüşlere sebep oldu.” dedi.
Küresel teknoloji devleri, şirketler ve finans kuruluşlarının karbonsuzlaşma hedefleri için, “İklim ile İlgili Finansal Açıklamalar Çalışma Grubu (TCFD)” ile çalışmalar yürüttüğünü ve yenilenebilir enerji satın alma anlaşmalarının arttığını dile getiren Butler,
“Bu adım, hükümetlerin enerji politikaları ve fosil yakıt sektöründe yaşanabilecek durgunluk ve gerileme durumları için atıldı.” ifadelerini kullandı.
ABD’de 13,6 GW’a ulaşıldı
BloombergNEF tarafından yayımlanan verilere göre, geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) şirketler tarafından imzalanan satın alma anlaşmaları veya yeşil tarifelerde rekor kırıldı ve 13,6 GW’a ulaşıldı.
Buna ek olarak, ABD’deki 77 şirket RE100 aracılığıyla elektriğinin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından satın alma kararı aldı. İngiltere’de 31, Avustralya’da 10, Avrupa Birliği’nde ise 59 şirket elektrik ihtiyacını bu şekilde karşılıyor.
Bu anlaşmaların yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklerken, şirketlerin karbon salımını da azalttığını dile getiren Butler, ABD’deki yeni güneş ve rüzgâr üretimi projelerinin yüzde 10’unun bu kurumsal satın alım anlaşmaları ile doğrudan desteklendiğini söyledi.
Satın alma anlaşmaları ve yenilenebilir enerji projelerine doğrudan yatırım yapılması yönündeki eğilimin arttığını söyleyen uzmanlara göre, bu alandaki yatırımlar ileriye dönük yapılıyor.
Teknoloji devleri yenilenebilir enerji kullanıyor
Google’un yenilenebilir enerji portföyü sadece 2019 yılında yüzde 43 arttı. Google 2017 yılından bu yana yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor.
Apple 2018 yılından beri yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan şirketler arasında. Amazon ise hem ABD hem de dünya çapında rüzgâr ve güneş enerjisi projelerine yatırım yapıyor.
Facebook, 2020 yılı için yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmaya devam ederken, Microsoft yüzde 100’e ulaşmış durumda.
IBM ve HP Enterprise 2025 yılına kadar yüzde 55, Accenture ise 2023’e kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefi koyan firmalar arasında.
“Bankaların çoğu hala fosil yakıt endüstrisini finanse ediyor”
ABD’deki en büyük 10 bankanın dokuzunun operasyonlarında yüzde 100 yenilenebilir enerji taahhüdünde bulunduğu ifade eden Butler,
“Ne yazık ki, bu bankaların çoğu hala fosil yakıt endüstrisini finanse ediyor. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini finanse etme konusundaki taahhütleri büyürken, Paris Anlaşması ile gerçek bir uyum için uzun bir yol var ”dedi.
Bankaların, fosil yakıt şirketlerini finanse etmeye devam etse de, kurumsal olarak yenilenebilir enerji kullanmaları konusunun teşvik edilmesi gereken olumlu bir adım olduğunu söyleyen Butler,
“Küresel işbirliğinin ve Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşılması için çalışan hükümetlerin yokluğunda, özel sektör tarafından imzalanan bu satın alma anlaşmaları ile emisyonların azaltılması için iyi işlere imza atabilirler.” dedi.