Wind Europe tarafından yayımlanan yıllık “Finansman ve Yatırım Eğilimleri” raporuna göre, Avrupa’da 2019 yılında 19 milyar avroluk yeni rüzgâr santrali yatırımı yapıldı. Bunun yanı sıra santrallerin yeniden finansmanı, rüzgâr santrali projesi satın alımları ve diğer işlemlere ise 33 milyar daha yatırım gerçekleşti.
Yapılan yatırımların büyük çoğunluğunu 13 milyar dolar ile karasal rüzgâr santralleri oluşturdu ve bu yatırımlar ile 10 GW’ın üzerinde yeni proje hayata geçmiş oldu.
Wind Europe Yönetim Kurulu Başkanı Giles Dickson, “Hükümetler ve yatırımcıların karasal rüzgâr santrallerine olan ilgisi devam ediyor. Çünkü rüzgâr santralleri Avrupa’nın çoğunda yeni enerji üretim şeklinin en ucuz yoludur. Polonya, Danimarka, Yunanistan, Fransa, İtalya ve Litvanya’da en son yapılan açık artırmalar karasal rüzgâr santrallerindeki rekabetçi fiyatlara tanıklık etti. Önümüzdeki beş yıl içinde karasal rüzgâr santrallerinin tüm rüzgâr santrallerine eklenen kapasitenin yüzde 80’ini oluşturmasını bekliyoruz.” dedi.
2019 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında İspanya 2,8 milyar avro ile en fazla rüzgâr enerjisi projesi finanse eden ülke olurken, İspanya’yı İsveç ve Polonya takip etti.
Avrupa elektriğinin yüzde 15’i rüzgâr enerjisinden
Yatırımcıların rüzgâr enerjisini Avrupa Yeşil Düzeni için önemli bulduklarını dile getiren Dickson, “Bugün Avrupa’nın elektriğinin yüzde 15’i rüzgârdan sağlanıyor. AB Komisyonu 2050’ye kadar bu değerin yüzde 50 olmasını bekliyor. 2019 yılında Almanya’da rüzgâr enerjisine yapılan yatırımlarda bir düşüş yaşanmasaydı bu yıl Avrupa için rekor bir yatırım yılı olabilirdi. Almanya’daki kurallar çok karışık ve nasıl ilerlediği tam olarak belli değil. Hükümet yatırımcıları geri getirecek adımları netleştirmeli.” ifadelerini kullandı.
Rüzgâr enerjisi finansmanlarının da incelendiği rapora göre, bankaların sağladığı geri ödemesiz krediler 2019 yılındaki büyümeye önemli bir katkı sağladı. Şu anda yeni karasal rüzgâr enerjisi projelerine yapılan yatırımların yüzde 49’u ve yeni yapılan açık deniz (offshore) rüzgâr santralleri yatırımların ise yüzde 77’si bankaların sağladığı bu finansman ile gerçekleştirilmiş durumda.
Avrupa Yeşil Düzeni kapsamında oluşturulan “Sürdürülebilir Avrupa Planı”na göre önümüzdeki 10 yıl içinde yenilenebilir enerjiye en az 1 milyon avroluk ek kamu ve özel sermaye ayrılması planlanıyor. Ancak bu hedef yaşanan koronavirüs salgını nedeni ile şu anda gölgede kalmış durumda ve salgının, borç ve hisse senedi piyasalarındaki nakit akışını azaltabileceği tahmin ediliyor.
Dickson, “COVID-19’un rüzgâr enerjisi yatırımları üzerindeki etkisini henüz görmedik. Ancak yatırımcılara ve politika yapıcılara mesajımız açık; yenilenebilir enerjiler ve Avrupa Yeşil Düzeni, Avrupa ekonomisinin toparlanması için önemli. Büyüme, iş imkanları ve iklim-nötr bir ekonomiye liderlik yapabilmemiz için kilit bir alan.” dedi.