Uniper ve Siemens firmaları, endüstriyel süreçlerde fosil yakıtlı kaynakların neden olduğu karbon salımının azaltılması için hidrojen ile ilgili iş geliştirme adımları atacaklarını açıkladı.
Bloomberg Green’de yer alan habere göre, iki firma arasında yapılan iş ortaklığı kapsamında Uniper, bazı tesislerindeki doğal gaz altyapısını hidrojene uyarlayacak ve temiz gaz kullanımını kademeli olarak artıracak.
2016 yılında EON SE’nin doğal gaz ve kömür operasyonlarının bir parçası olarak kurulan Uniper, büyümek için yeni teknolojileri kullanacak.
Uniper’ın İcra Kurulu Başkanı Andreas Schierenbeck, tesisinin bazı enerji santrallerinde kömür ve doğal gazı kademeli olarak hidrojenle değiştireceklerini söyledi. Firma ayrıca CO2 salımı yapmadan yanan yakıt miktarını artırmak için gaz boru hatları ve depolama alanlarını da bu yapıya uygun hale getirecek.
Schierenbeck, “Siemens hidrojeni destekliyor. Bu nedenle bu stratejik ortalık tam yerini buluyor. Bu yeni teknolojinin Almanya’da masaya yatırılması için doğru bir zamanlama.” açıklamasında bulundu.
Uniper, tesislerindeki emisyon salımını azaltmak için önümüzdeki üç yıl içinde 1,2 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Firma Avrupa Birliği’nden 15 yıl daha önce, yani 2035 yılına kadar enerji üretim portföyünü sıfır karbon hale getirmeyi hedefliyor.
Çelik üreticileri ve petrol rafinerileri için gereken 1.000 santigrat derece veya daha fazla sıcaklık sağlama enerjisine sahip olan hidrojen, Almanya’nın enerji dönüşümü stratejisinin merkezinde bulunuyor ve hidrojenin sera gazı salımı yapan doğal gaz ve kömür gibi yakıtların yerine geçmesi bekleniyor.
Almanya Hükümeti ayrıca bu ay hidrojen endüstrisinin gelişimini desteklemek için oluşturduğu planını da açıklayacak.
Schierenbeck, “Kömürden çıkılarak, iklim dostu gazın kullanılması enerji dönüşümü için önemli bir adım olacaktır. Almanya ve Avrupa’da iklim hedeflerine ulaşılması için, gazla çalışan enerji üretimi de dâhil gaz endüstrisinin karbondan arındırılması şarttır.” ifadelerini kullandı.
Uniper’in stratejisi, yatırımcıların kömür santralleri kapanınca ne yapılacak sorusuna da bir cevap niteliği taşıyor. Firma 2022 yılına kadar 1,5 GW’lık, hükümetin santralleri kapatma hedefi olan 2026 yılına kadar ise 2,4 GW’lık kapasitesini kapatacak.
Hidrojen yenilenebilir kaynaklardan elde edilmeli!
Uzmanlara göre hidrojenin temiz enerji kaynağı olarak kabul edilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi gerekiyor.
Diğer yakıtlara göre çevresel açıdan daha temiz olan hidrojenin elde edilmesinin en ucuz yöntemi fosil yakıtlar ve bu nedenle hidrojen sıklıkla fosil yakıtlardan elde ediliyor. Ancak bu gibi yöntemler, hidrojenin ana kullanım nedenleri olan “fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma” ve “temiz enerji kullanımı” gibi nedenlerle bağdaşmıyor.
Ancak gelişen teknoloji ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hidrojen elde yöntemleri çeşitleniyor ve bu yöntemlerle üretimin payı artmaya devam ediyor.