Koronavirüs nedeni ile yaşanan ekonomik kriz, yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece uzun vadeli değil, kısa vadeli yatırım seçenekleri arasında da görülmesini sağladı.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Politika Analisti Karl Cates, IEEFA’nın resmi sitesinde kaleme aldığı yazısında,
“Avustralya’da faaliyet gösteren iki büyük enerji şirketi petrol ve doğal gaz harcamalarını geri çekerken, yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. İspanya’da da 1,2 milyar dolarlık 1 GW kapasiteli rüzgâr santralinin inşasına devam ediliyor.” bilgisini verdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de benzer bir durum olduğunu, eski elektrik üretim yöntemlerinin yerini yenilerine bıraktığını ve sermaye piyasalarının da buna göre hareket ettiğini ifade eden Cates,
“Geçtiğimiz hafta The Wall Street Journal’da yayımlanan ‘Rüzgâr ve Güneş Çiftlikleri Koronavirüs Fırtınasında Cennet Olarak Görülüyor’ başlıklı makalede, sektörün olağanüstü piyasa dalgalanmaları sırasında, düşük riskli ve istikrarlı getiri sağlayacak fırsatlara yöneldiği belirtildi. Fayda-ölçekli yenilenebilir projelerin istikrarlı gelirler sağlayan uzun vadeli enerji alım anlaşmalarına bağlı olduğu belirtiliyor.” açıklamasında bulundu.
Petrol ve doğal gaz talebinin azalması nedeni ile bu alanlarda ekonomik düşüşlerin yaşandığını dile getiren Cates, makroekonomik düzeyde gerçekleşen bu durumun, kömür şirketlerine de zarar vereceğini söyledi.
S&L tarafından yayımlanan “Küresel Pazar İstihbarat” raporuna göre, kömür şirketlerinin mevcut finans firmalarından nakit desteği almak, üretimlerini düşürmek ve küresel durgunluk karşısında nakit akışını artırmak için önlemler aldığını ifade eden Cates,
“The Wall Street Journal’ın raporunda, yenilenebilir enerji projelerinin de finansal sorunlar yaşayabileceği, ancak bu finansal sıkıntının fosil yakıt firmalarından çok daha az olacağı belirtildi. Sadece son 30 günde; Arkansas, Kaliforniya, Georgia, Indiana, Florida, Kuzey Karolina, Ohio, Rhode Island, Tennessee ve Batı Virginia’da kamu hizmetlerindeki güneş enerjisi anlaşmaları devam etti.
Illinois, Nebraska, New Jersey, New York, Oklahoma, Oregon, Pensilvanya, Güney Dakota, Virginia ve Teksas’ta da rüzgâr enerjisi anlaşmaları ve güneş enerjisi ile ilgili girişimler de devam etti.” dedi.
İspanya’nın yenilenebilir enerji devi Iberdrola da 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, 2019’da 8,15 milyar dolar olan sermaye harcamalarını, bu yıl yüzde 23 artırarak 10 milyar dolara çıkaracağını açıkladı.
Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı (BNEF) ise ekonomik kriz nedeniyle küresel rüzgâr endüstrisinin büyümesinin yavaşladığını, ancak 2020 verilerine göre yüzde 9’luk bir artışın da devam ettiğini belirtiyor.
Tüm bu verilerin ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi (EIA) tarafından Nisan ayına ilişkin yayımlanan verilerle de desteklendiğini ifade eden Cates,
“EIA’ya göre ulusal elektrik talebi bu yıl yüzde 3 azaldı. Ancak yenilenebilir enerji sektöründe yüzde 11’lik bir büyüme söz konusu. Kömür yakıtlı üretim pazar payının yüzde 20’sini kaybediyor, doğal gaz yakıtlı üretim ise yüzde 1 oranında artıyor.” dedi.
EIA rüzgâr ve güneş alanlarının büyümesinde sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10’luk bir yavaşlama öngörüyor. Ancak bu yavaşlamanın çok büyük boyutlara ulaşmayacağı, bu yıl güneşte 12,6 GW, rüzgârda ise 19,4 GW’lık kapasite ön görülüyor.