Climate Action Tracker’ın (CAT) yayımladığı “İklim ve COVID-19 sonrası ekonomik krizlere ithafen hükümet yol haritası” raporuna göre, düşük karbonlu enerji sektörüne yönelik mevcut eğilimlerin korunması ve CAT tarafından oluşturulan iyimser toparlanma senaryolarının uygulanması ile küresel emisyonların COVID-19 öncesi öngörülen tahmin aralığına düşmesi mümkün.
CAT’ın önerdiği yeşil teşvik paketi, düşük karbonlu enerji sistemi yatırımlarının geliştirilmesi ve emisyonların 2030 yılına kadar azaltılmasına odaklanıyor.
Rapora göre, düşük karbonlu enerji sistemlerine yapılacak yatırımlar ile yeni iş fırsatları yaratılırken, istihdam kalitesinin artırılması da mümkün.
Yenilenebilir kaynaklar enerji güvenliğini ve bağımsızlığı sağlıyor
Yenilenebilir enerji kaynaklarının, enerji tedarik güvenliğinin yanı sıra enerji bağımsızlığını da sağladığını belirten uzmanlara göre bu durum, enerji arzı olmayan ülkelerin ithalata bağımlılığını da azaltıyor.
Yenilenebilir enerji teknoloji maliyetlerinin azalması ile temiz enerjinin çok daha fazla bölgeye ulaşabildiği ve bu düşük fiyatlı enerji teknolojilerinin de istihdamı canlandırdığı belirtiliyor.
New Climate Economy’nin 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre de düşük karbonlu enerji sisteminin gelişimi 2030 yılına kadar küresel olarak 26 trilyon dolarlık bir ekonomik fayda sağlayabilir.
Sıfır emisyon teknolojileri ekonomik kalkınmayı destekliyor
Sıfır emisyon teknolojilerine ve ilgili altyapıya yapılan doğrudan yatırımların, enerji ve elektrik arzında önemli bir fırsat sunduğu belirtilen rapora göre, bu durum sadece Paris Anlaşması ile uyumlu olmakla kalmayıp ekonomik kalkınmayı da destekliyor.
“Yenilenebilir enerji teşvik paketleri hayata geçirilmeli”
CAT’a göre hükümetler, 2020 ve sonrasında yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi ile ilgili teşvik paketlerini hayata geçirmeli.
Rapora göre; akıllı şebekeler, elektrikli araç şarj istasyonları, dijital bağlantılar gibi büyük ölçekli enerji alt yapılarının hızlandırılması daha verimli, dayanıklı ve sürdürülebilir bir enerji sisteminin temelini oluşturuyor.
Ekonominin toparlanması için önerilen bir diğer konu başlığı ise fosil yakıtlar ve petrol kuyularının hizmet dışı bırakılarak, yerlerine doğrudan yenilenebilir enerji ve batarya kombinasyonlarından oluşan tesislerin kurulması.
“Daha önce yaşanan krizlerdeki iyi uygulamalardan yararlanılmalı”
Daha önce yaşanmış olan ekonomik krizler sonrası hayata geçirilen iyi örneklerden yararlanılabileceği belirtilen rapora göre, 2008 yılında yaşanan kriz sonrası, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2009-2016 yılları arasında bir milyon kişi güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında istihdam edildi.
Yine 40 milyar dolardan fazla yatırım ve vergi kredisini desteklemeye yönelik kredi garantileri ile ABD genelinde 100 binden fazla proje desteklendi.
İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından, özel sektörde 1,25 milyar dolarlık özel fonlar ile enerji teknolojileri ve akıllı şebeke geliştirme programları desteklenerek, 2016 yılına kadar 16 milyon akıllı sayaç kuruldu.
Yakın zamanda gerçekleştirilen iyi örneklerden birine de yer verilen rapora göre, Nijerya Hükümeti COVID-19 tedavisi için ayrılan hastanelerden birinin enerji ihtiyacını hibrit güneş sistemi ile karşılıyor.