BloombergNEF(BNEF) tarafından yapılan son analize göre, güneş ve rüzgâr enerjileri ile bataryalar geçtiğimiz altı ay içerisinde önemli rekabet gücü kazandı.
Fotovoltaik (FV) güneş ve karasal rüzgâr santrallerinin şu anda küresel nüfusun üçte ikisi için en ucuz yeni enerji üretim kaynağı olarak gösterildiği analize göre, belirtilen bu üçte ikilik nüfus Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 71’ini ve enerji üretiminin ise yüzde 85’ini kapsayan bölgelerde yaşıyor.
Batarya depolama sistemleri ise Avrupa, Çin veya Japonya gibi doğal gaz ithal eden bölgelerde inşa edilen en ucuz teknoloji olarak gösteriliyor.
Güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretim maliyetleri azaldı
BNEF’ın yaptığı seviyelendirilmiş elektrik maliyeti (levelized cost of electricity -LCOE) analizine göre, elektrik maliyetleri 2019’un ikinci yarısında karasal rüzgâr santrallerinde yüzde 9, FV güneşte ise yüzde 4 azaldı.
2019 yılının ikinci yarısından bu yana rüzgâr 44 dolar/MWh, güneş 50 dolar/MWh’e inerken, batarya depolama sistemleri maliyeti de iki yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 50 azalarak 150 dolar/MWh’e düştü.
Karasal rüzgâr enerjisi maliyetinin 2015’ten bu yana en düşük seviyelere ulaştığı belirtilen analize göre bu durum, rüzgâr türbinleri kapasitesindeki ortalama 4,1 MW’lık artıştan kaynaklanıyor.
Analize göre, karasal rüzgâr projeleri megavat saat başına 24 dolar LCOE’ye ulaşabilir ve dünyadaki en düşük seviyeler yakalanabilir.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan ve İspanya’daki üst düzey projeler, vergi kredileri gibi sübvansiyonlar hariç olmak üzere, megavat saat başına sırasıyla 26, 29 ve 29 dolar olarak gerçekleşiyor.
En düşük FV maliyeti Çin’de
En büyük FV pazarına sahip olan Çin’de 2019’un ikinci yarasında güneş enerjisi maliyetleri yüzde 9 azalarak 38 dolar/MWh’e düştü. Ülkedeki yeni inşa edilen güneş enerjisi santrallerinin maliyeti yaklaşık 35 dolar/MWh ile kömür yakıtlı elektrik santrallerinin işletme maliyetiyle neredeyse aynı ve bu durum, enerji sektöründeki rekabet gücü için önemli bir gelişme olarak gösteriliyor.
BNEF, küresel olarak son altı ay içinde finanse edilen en ucuz FV projelerinden bazılarının, hisse senedi yatırımcıları için önemli bir getiri sağlayarak megavat saat başına 23-29 dolar LCOE elde edilebileceğini öngörüyor.
BNEF’e göre bu projeler, mevcut fosil yakıt santralleri ile rekabet edebilecek Avustralya, Çin, Şili ve ABD’de bulunabilir.
BNEF raporunun Baş Yazarı Tifenn Brandily, “Güneş ve rüzgârın maliyet-rekabet gücünde önemli gelişmeler oldu. Bunun bir kısmı, FV ve rüzgâr teknolojilerinden kaynaklanıyor. Analizimiz ayrıca 2016’dan bu yana açık artırmaların, proje yatırımcılarının projelerinin boyutlarını ve portföylerini artırarak maliyet tasarrufu yapmaya zorladığını gösteriyor.” dedi.
BNEF verilerine göre, küresel olarak 2016’da 32 MW olan ortalama karasal rüzgâr santrali kapasitesi bugün 73 MW’a çıkmış durumda. Güneş santralleri kapasitesi ise ortalama 27 MW ile üçüncü sırada yer alıyor.
Mevcut trendlerde, güneş ve rüzgâr projelerinin LCOE’sinin, 2030’da megavat saat başına 20 doların altına düşeceğini dile getiren Brandily,
“On yıl önce, güneş enerjisi üretim maliyeti 300 doların çok üzerindeyken, karasal rüzgâr santrali maliyeti de 100 dolar/ MWh’in üzerindeydi. Bugün Şili, Orta Doğu ve Çin’deki en iyi güneş projeleri ile Brezilya, ABD ve Hindistan’daki rüzgâr projeleri megavat saat başına 30 dolardan daha az. Bunun yanı sıra boru hattında maliyetleri daha da aşağı çekecek birçok yenilik var. ” açıklamasında bulundu.
Depolama kapasiteleri artarken, maliyet azaldı
BNEF’e göre depolama kapasiteleri dört yıl önce 7 MWh iken, günümüzde bu değer 30 MWh’e yükselmiş durumda. 2018 yılından bu yana proje boyutlarının arttığını belirten uzmanlara göre, dört saatlik batarya depolama süresine sahip sistemler 150 dolar/MWh seviyesinde.
Çin, megavat saat başına 115 dolar ile dünya çapında en ucuz depolama maliyetine sahip ülke. Bu rekabet avantajı, yatırımcıların ekipman tedarik zincirine yakınlığına ve daha ucuz LFP (lityum-demir- fosfat) kimyasallarının daha yaygın kullanımına dayanıyor.
Buna karşılık, açık devre doğal gaz türbinlerin megavat saat başına artan maliyeti bugün ABD’de 99, Japonya’da 235 ve Çin’de ise 145 dolar.
*BNEF’in LCOE analizi; inşaatı başlayan gerçek proje ve tedarikçilerden alınan özel fiyatlandırma bilgilerine dayanıyor. Veri tabanı ise dünyanın 47 ülkesinde bulunan 25 teknolojide (çeşitli kömür, doğal gaz , nükleer, yenilenebilir enerji kaynakları dâhil) yaklaşık 7 bin projeyi kapsıyor.
*Bu raporda kullanılan veriler, son aylarda yapılan gerçek anlaşmalardan geliyor ve bu nedenle koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik krizin farklı nesil teknolojilerin LCOE’lerine etkilerini yansıtmıyor.
BNEF Baş Ekonomisti Seb Henbest, “Koronavirüsün fosil ve yenilenebilir elektriğin nispi maliyeti üzerinde bir dizi etkisi olacak. Buradaki önemli olan soru, kısa ve orta vadede finansman maliyetlerinin nasıl etkilendiğidir.” dedi.