Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu “Türkiye’nin Enerji Görünümü 2020 Raporu” başlıklı bir çalışma yayımladı.
Enerjiden yararlanmanın modern çağın gereği ve vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu ifade eden MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz,
“Bize göre, esasen tümü toplumun ortak malı olan enerji kaynaklarının araştırılması, bulunması, değerlendirilmesinden başlayarak; üretim, iletim, dağıtım ve satışına kadar sürecin tüm aşamalarında, çevreye, iklime ve doğaya olan olumsuz etkiler asgari düzeyde tutulmalı ve toplum yararı gözetilmelidir.” dedi.
Enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve güvenilir bir şekilde sunulmasının temel enerji politikası olması gerektiğini ifade eden Türkyılmaz’a göre, enerji ihtiyacının karşılanmasının bir kamu hizmeti olarak yürütülmesi gerekiyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği ile ilgili önerilerde bulunan çalışmanın, “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği” başlıklı bölümünde, dünyadaki enerji ve iklim politikalarının ağırlıklı olarak enerji verimliğine odaklandığı ifade ediliyor.
Tülin Kesin ve Alpaslan Güven tarafından hazırlanan araştırmada, iklim krizi ile mücadele için, karbon salımının azaltılmasındaki en önemli bileşenin enerji verimliliği olduğu belirtiliyor.
“Enerji verimliliği politikaları sonuç verdi”
Enerji tüketimi ile ilgili alınan önlemlerin ekonomilerin sürdürülebilirliği için de önemli olduğunu vurgulayan yazarlar,
“Bu çerçevede Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA), Avrupa Birliği’nin (AB) ve diğer uluslararası kuruluşların son yıllarda daha da sıkılaştırılması için gayret sarf ettikleri enerji verimliliği politikaları sonuç vermiştir.” diyor.
Enerji tüketiminin azaltılması kişi başı milli geliri artırıyor
Araştırmaya göre, Güney Kore dışında pek çok gelişmiş ülke, enerji tüketimlerini 2000 yılı düzeyinde tutarak ve kişi başına enerji tüketimini artırmadan, kişi başı milli gelirlerini önemli ölçüde artırdı.
Küresel ekonominin önümüzdeki 20 yıl içinde iki kat büyümesinin beklendiğini ifade eden araştırmacılar,
“Bu büyüme sonucunda araç filolarına eklenen yeni arabalar, yeni konutlar ve daha fazla üretim ve yeni fabrikalar için iki kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulmaması için, enerji verimliliğindeki mevcut fırsatların değerlendirmesi ile bugünkü seviyede bir enerji tüketimi mümkün olabilecektir. Yani yakın geleceğin en önemli enerji politikasının ‘daha fazla enerji verimliliği’ olması kaçınılmazdır.” ifadelerini kullanıyor.
Avrupa’nın en büyük gaz piyasası olan Almanya ve İngiltere’de 2000 yılından bu yana yapılan enerji verimliliği iyileştirmeleri sayesinde, Avrupa’nın gaz ithalatı ihtiyacının 2015 yılında yüzde 30 azaldığı bilgisi verilen araştırmaya göre,
“Enerji ihtiyacının yüzde 70’ini ithalatla karşılayan Almanya, bu ithalatı iddialı bir enerji verimliliği stratejisi ile 2020’de yüzde 6 azalttı ve ithalat faturasında yılda 4,3 milyar Avro tasarruf etmeyi planladı.”
Enerji verimliliği nasıl artırılır?
Uzmanlara göre enerji verimliliğinin artırılması için; farkındalık yaratma, eğitim programları, etkili izleme mekanizması, yeni standartlar ve mevzuatın geliştirilmesi gibi genellikle yatırımsız veya düşük yatırım gerektiren hızlı ve ucuz önlemlerin alınması çok önemli.
Türkiye’de şehir nüfusunun artması ve enerji tüketen ekipman ve teknolojilerin yaygınlaşması sonucunda, enerji tüketimindeki artışın kaçınılmaz olacağını ön gören araştırmaya göre, ekonomik büyüme için daha az karbon yoğunluğu ile ne kadar enerji verimliliği sağlanabileceğine odaklanılması gerekiyor.
“Enerji indeksi önemli bir gösterge”
İmalat, konut ve ulaştırma sektörlerinde birincil ve nihai enerji tüketiminde sağlanan enerji tasarrufunun ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ile ülke ekonomisine sağlanan katkının ortaya koyulması için enerji indeksinin önemli bir gösterge olduğu ifade edilen çalışmada,
“Bu indekse göre 2000-2016 döneminde, yıllık bazda, imalat sanayinde yüzde 1,8, bina sektöründe yüzde 1,1 ve ulaştırma sektöründe yüzde 2,4 oranında iyileşme kaydedilerek, toplam enerji verimliliğinde yıllık bazda yüzde 2,1 oranında iyileşme sağlandığı Bakanlık çalışmasında belirtilmiştir.” açıklaması yer alıyor.
Enerji verimliliği potansiyelinin en yüksek olduğu sektör; binalar
Enerji verimliliği potansiyelinin en yüksek olduğu bina sektöründe verimliliği artırıcı en etkili, kolay ve hızlı önlemin ısı yalıtımı olduğu belirtilen araştırmaya göre,
“Bu önlem sayesinde konutlarda enerji giderinin ortalama yüzde 60’ını oluşturan ısıtma giderlerinin en az yüzde 30 azaltılması mümkün olurken, hane halkı konfor şartlarının iyileşmesi, ağırlaşan enerji bütçesinin ve şehirlerdeki hava kirliliğinin azaltılması ve yerel istihdama katkı sağlaması gibi birçok ek avantaj elde edilebilir.”