Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü (UNSD), Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayımlanan “Tracking SDG 7: The Energy Progress Report (2020) – SDG 7 İzleme: 2020 Enerji İlerleme Raporu” na göre,
“Son 10 yılda yaşanan hızlı ilerlemelere rağmen, 2030 yılına kadar uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye dünya çapında erişimin artırılması gerekiyor.”
Rapora göre; COVID-19 krizinden önce, dünya çapında elektriğe erişimi olmayan insan sayısının azalması, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının artması ve enerji verimliliğinde iyileşmeler gibi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde (Sustainable Development Goal –SDG) önemli bir ilerleme kaydedildi.
Ancak tüm bunlara rağmen, 2030 yılına kadar SDG 7’nin küresel boyuttaki temel hedeflerine ulaşılması ile ilgili çabalar yetersiz kalabilir.
IRENA Başkanı: “Yenilenebilir enerji, SDG 7 hedeflerine ulaşmanın anahtarı”
IRENA Başkanı Francesco La Camera, “Yenilenebilir enerji; SDG 7’ye ulaşmanın ve COVID-19 sonrası dünyada esnek, adil ve sürdürülebilir ekonomiler inşa etmenin anahtarıdır. Şu anda, sürdürülebilir enerjinin ekonomik teşvik ve kurtarma önlemlerinin merkezine konulması ve enerjiye erişimde yaşanan sıkıntılar için uluslararası boyutta cesur işbirlikleri yapılmasının tam zamanıdır. IRENA, küresel üyeliği ve ortakları ile tüm insanlık için sürdürülebilir kalkınma arayışındadır. Yatırım ve politikaları yönlendirmek için yaptığı eylemleri artırmaya kararlıdır.”dedi.
2030’da 620 milyon insan hala elektriğe ulaşamayacak
2010 yılında 1,2 milyar insan elektriğe ulaşamazken, 2018 yılında bu sayı 789 milyona düştü. Ancak, koronavirüs salgını başlamadan önce yürürlükte olan veya planlanan politikalara göre 2030 yılında, yüzde 85’i Sahra-altı Afrika’da olmak üzere, 620 milyon kişinin hala elektriğe ulaşamayacağı tahmin ediliyor.
Bu nedenle SDG 7, 2030 yılına kadar küresel boyutta enerjiye erişim çağrısı yapıyor.
Rapora göre, belirlenen hedeflere ulaşılamayan başka konu başlıkları da mevcut. 2017’de, özellikle Asya ve Sahra-altı Afrika’da yaklaşık 3 milyar insan temiz yemeğe ulaşamadı. 2010 yılından bu yana ilerlemenin hızlı olmaması nedeni ile her yıl milyonlarca insan bu nedenle hayatını kaybediyor.
“Yenilenebilir enerjinin tüm sektörlerdeki kullanımı hızlandırılmalı”
Elektrik üretiminde rüzgâr ve güneş enerjisinin payı hızla büyümesine rağmen, yenilenebilir enerjinin küresel enerji karışımındaki payının artışı ise yavaş.
SDG 7 hedefine ulaşılması için tüm sektörlerde yenilenebilir enerji kullanımının hızlandırılması gerekiyor. Isıtma ve ulaşımdaki gelişmeler de potansiyellerinin çok gerisinde kalıyor.
Enerji verimliliği artırılmalı
2015-2016 yılları arasında küresel enerji verimliliğinde yaşanan büyük ilerlemenin ardından, büyüme hızı yavaşladı. 2017’de yüzde 1,7 olan iyileşme oranının, önümüzdeki yıllarda en az yüzde 3’e kadar çıkması gerekiyor.
Tüm bölgelerde ve sektörlerde ilerlemenin hızlandırılması için; daha güçlü siyasi bağlılık, uzun vadeli enerji planlaması, kamu ve özel sektör finansmanının artırılması ve yeni teknolojilerin daha hızlı hayata geçirilmesi gerekiyor. Rapora göre bu ilerleme için, politikalar ve mali teşvikler artırılmalı.
Özellikle uzak, kırsal, yoksul ve savunmasız topluluklarda erişime sahip olmayan nüfusun göz önüne alınması gerektiği belirtiliyor.
Az gelişmiş ülkelere yeteri kadar ulaşılamıyor
2020 raporu ile temiz ve yenilenebilir enerjiyi destekleyen gelişmekte olan ülkelere sağlanacak uluslararası finansal akışlar hakkında yeni bir gösterge olan 7.A.1 tanıtıldı.
Rapora göre, 2010’dan bu yana toplam akış iki katına çıkmış ve 2017’de 21,4 milyar Dolar’ı bulmuş olsa da bu rakamın sadece yüzde 12’si az gelişmiş ülkelere ulaştı.
*** Rapor; uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerji ile COVID-19 sonrası sürdürülebilir bir iyileşme için öncelikleri belirlemek açısından, politika yapıcılara ve kalkınma ortaklarına küresel, bölgesel ve ülke düzeyinde veriler sunuyor.
SDG 7’nin hedefindeki ana başlıklar şunlar:
- Elektriğe erişim
- Temiz yemek
- Yenilenebilir enerji
- Enerji verimliliği
- Uluslararası finansal akış
Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.