Koronavirüs dünya genelinde beklenmedik sonuçlara yol açtı. Ekonomiler durgunlaşırken, emisyonlar ise azaldı.
Steve Hanley, Clean Technica’da yer alan yazısında, dünya genelindeki emisyonların büyük çoğunluğunun Çin, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) kaynaklandığını söyledi.
Hanley’e göre, kriz sonrası toparlanma sürecinde ABD petrol ve doğal gaz endüstrisini desteklemek için adımlar atarken, Çin yeni termik santral inşa etme planlarına başladı. Avrupa Birliği (AB) ise önerdiği toparlanma paketinde düşük karbon ekonomisine odaklandı.
Avrupa Komisyonu’nun toparlanma planında; yenileme, yenilenebilir enerji ve hidrojenin yanı sıra temiz hareketlilik ve atık yönetimine öncelik verilecek.
Avrupa Yeşil Düzeni’ni, ekonomik toparlanmanın merkezine koyduklarını açıklayan Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “İklim değişikliği için aşı yok. Bu yüzden Avrupa’nın şimdi temiz bir geleceğe yatırım yapması gerekiyor.” dedi.
Komisyonun planının büyük bir kısmı, mevcut yapılardaki enerji verimliliğini artırmak ve yeni iş alanları yaratmayı içeriyor.
Hidrojen de planın önemli bir bileşeni. Ancak burada, doğal gazdan elde edilen “gri” hidrojen değil, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen “yeşil” hidrojen destekleniyor.
Hidrojenin özellikle endüstriyel süreçlerin karbondan arındırılması ve uzun mesafeli nakliyat yapan kamyon, tren ve gemilerde kullanılmasına dikkat çekiliyor.
Kısa mesafeli uçuşlarda uçak yerine trenler kullanılabilir
Komisyon ayrıca, koronavirüs krizinin hareketlilik alışkanlıklarını değiştireceğini ve kısa mesafeli uçuşlar yerine, yüksek hızlı trenlere geçilebileceğini tahmin ediyor.
AB’nin iyileşme planı ayrıca, atık yönetimi ve tarım sektöründe dışa bağımlılığın azaltılmasını da içeriyor.
Çin, 2008 krizi sonrasındaki planı mı uygulayacak?
Çin 2008 yılında yaşanan kriz sonrası, kömür yakıtlı santral sayısında büyük bir artış kaydetti ve koronavirüs sonrası da benzer planı uygulamaya hazırlanıyor.
Steve Hanley’e göre Çin, iklim değişikliği konusunda iki kutuplu bir tavır sergiliyor. Bir yandan, güneş ve rüzgâr tesislerinde lider konumundayken, diğer yandan kömüre olan yatırıma devam ediyor.
“ABD petrol ve doğal gaz endüstrilerine destek sağlıyor”
ABD’de ise petrol ve doğal gaz endüstrilerinin desteklendiği bilgisini veren Hanley’e göre ABD, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için yeterli güce sahip.
Koronavirüs nedeni ile ABD’de çok sayıda insan işsiz kalırken, Key Capture Energy ve 8Minute Solar gibi yenilenebilir enerji şirketleri, petrol ve doğal gaz endüstrilerinde deneyime sahip eski çalışanları işe almak istediklerini ifade etti.
Hanley’e göre, ABD’de evlerin, okulların, hastanelerin ve pek çok işletmenin enerji verimliliğinin artırılması ve alt yapının geliştirilmesine ihtiyaç var.