Nijerya, acil sağlık tesislerinde güneş enerjisinin kullanılması için gerekli ilk adımı tamamladı.
31 Mart 2020 tarihinde, COVID-19 Güneş Yardım Fonu oluşturuldu ve bu fonun temel amacı koronavirüs acil durum sağlık tesisleri için güneş enerjisi sağlamak oldu. Devreye alınan bu tesisler halen çalışmaya devam ediyor.
Projenin yürütücüsü All On Firması CEO’su Wiebe Boer, “Ana hedefimiz kaliteli kurulumları, hızlı bir şekilde teslim ederek hayat kurtarmaya yardımcı olmak.” dedi.
Mercom India’da yer alan bilgilendirmeye göre, yatırımcı şirket 10 çatı tipi güneş enerjisi ve depolama tesisinin yanı sıra; 24 eyalet genelinde 95 ev tipi güneş enerjisi sistemi kurdu.
Sağlık merkezlerine elektrik sağlamanın yanı sıra şirket, pandeminin yol açtığı ekonomik gerileme sırasında iş sürekliliğini sağlamak ve Nijerya’da şebeke dışı enerji sektörünün büyümesini hızlandırmak için adımlar attı.
Nijerya’nın elektriğe erişimini artırmayı ve şebeke dışı sektördeki oyuncuların gelişmesi için uygun bir ortam yaratmayı amaçlayan şirket, pek çok farklı firma ile de işbirliğinde bulundu.
Şirket, COVID-19 Güneş Yardım Fonu aracılığıyla, Nijerya halkına yeşil enerji çözümleri sağlamayı, virüsün kontrol altına alınmasına ve tedavisine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Son dönemde, Afrika Birliği Komisyonu (AUC) ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) da, Afrika Kıtası’nda yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek ve Afrika’nın koronavirüs salgını ile mücadelesini desteklemek için birlikte çalışma kararı aldı.
İki kuruluş, merkezi olmayan sistemler de dâhil olmak üzere yenilenebilir enerjinin geliştirilmesini sağlamak ve kıtadaki enerjiye erişimi artırmak için yenilikçi çözümlere odaklanacak.
Daha önce, Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) ve Nijerya Hükümeti, mini şebeke ve şebeke dışı çözümlere özel yatırımları teşvik ederek enerjiye erişimi iyileştirmeyi amaçlayan Ulusal Elektrifikasyon Projesi’nin (NEP) başlatıldığını duyurmuştu.
200 milyon dolarlık projenin amacı, ülkenin 2030 yılına kadar evrensel enerji erişim hedeflerine ulaşmasını sağlamak.