Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) bugün, “COVID Sonrası İyileşme” başlıklı yeni bir rapor yayımladı.
Dayanıklılık, yatırım ve eşitlik konu başlıklarına dayanan rapora göre hükümetler, enerji dönüşümüne yönelik kamu harcamalarını ve politik önlemleri içeren bir ekonomik teşvik paketi oluşturmalı.
Böylece orta ve uzun vadede karbondan arındırma ve sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli adımların atılabileceğine dikkat çeken rapor, önümüzdeki üç yıl için (2021-2023) acil teşviklerin yanı sıra, gelecek 10 yıl boyunca hayata geçirilebilecek orta vadeli iyileşme planlarına yönelik önlemleri de içeriyor.
Enerji dönüşümü ile ilgili 19 milyon ek istihdam sağlanabilir
Raporda, enerji alanında kamu ve özel sektörde yapılacak yıllık 4,5 trilyon harcamanın küresel ekonomiyi yüzde 1,3 oranında arttıracağı, 2030 yılına kadar enerji dönüşümü ile ilgili 19 milyon ek istihdam şansı yaratacağı ifade ediliyor.
Yenilenebilir enerji sektöründeki iş imkânlarının, 2030 yılına kadar üç katına çıkarak 30 milyona ulaşabileceğini dile getiren IRENA’ya göre,
“Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırılan her bir milyon dolar, fosil yakıtlara göre üç kat daha fazla iş yaratacak.”
IRENA Başkanı Francesco La Camera, “Yenilenebilir enerji, mevcut kriz boyunca en dayanıklı enerji kaynağı olduğunu kanıtladı. Bu kanıt, hükümetlerin krizi aşmak için acil yatırım kararları almaları ve politik adımlar atmalarını sağlamalı.” dedi.
La Camera, bu rapor ile IRENA’nın, 2050 yılına kadar tamamen karbondan arındırılmış bir sisteme geçiş için küresel bir görev yaptığını belirtti.
Enerji dönüşümü özel sektör yatırımlarını 3-4 kat artırabilir
Rapora göre, önümüzdeki üç yıl boyunca enerji dönüşümü ile ilgili yapılacak yatırımların yıllık 2 trilyon dolara çıkarılması, özel sektör yatırımlarını 3-4 kat artırabilir.
IRENA’ya göre; fosil yakıt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, fosil yakıt varlığının sona erdirilmesi, yeşil finansman, ekonomik iyileşme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve enerji dönüşümüne stratejik yatırım yapılması en önemli ve öncelikli konu başlıkları arasında yer alıyor.
Raporda belirtilen yıllık 2 trilyon dolarlık yatırımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’yı yüzde 1 artırarak, üç yıl içinde enerji dönüşümü ile ilgili 5,5 milyon iş imkânı sağlaması bekleniyor.
“Yerel kapasitelerden yararlanılmalı”
IRENA’ya göre, yerel kapasitelerden yararlanılması için gerekli politikaların desteklenmesi de yeni iş alanları oluşmasını sağlayabilir.
Yeni teknolojilere yönelmek gerekiyor
Hükümetlerin uzun vadeli sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için yenilikçi çözümlere ve sıfır karbonlu enerji sistemlerine yönelmesi gerektiğine dikkat çeken rapora göre, yeşil hidrojen bu alanlardan biri olabilir.
Yenilenebilir enerjinin geleceğin enerji piyasalarının bel kemiği olacağını ifade eden IRENA’ya göre, batarya depolama gibi enerji dönüşümünü destekleyen endüstriler önemli bir yere sahip.
Yenilenebilir ısıtma ve soğutmanın da enerji verimliliği ile birlikte ölçeklendirilmesi gerektiğine dikkat çeken rapora göre, yenilenebilir enerji tabanlı ulaşım, elektrikli araçlar, akıllı şebekeler ve elektrik araç şarj istasyonları gibi alt yapı yatırımlarına sağlanan teşvikler artıyor.
“Şimdi daha iyi bir geleceğe yatırım yapma zamanı.” diyen La Camera’ya göre, hükümetlerin oluşturacağı politikalar ve yatırımlar ile fosil yakıtlardan uzaklaşmak ve enerji dönüşümüne ivme kazandırmak mümkün.
IRENA’nın küresel enerji sistemini Paris Anlaşması doğrultusunda dönüştürmenin mümkün olduğunu gösteren, Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’na dayanan bu yeni rapor, yatırımların ve politika adımlarının aynı anda karbondan arındırılmış bir enerji sistemine geçişi nasıl ve nerede hızlandırabileceğine odaklanıyor.