Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün, “Temiz Enerji İnovasyonu” başlıklı yeni bir rapor yayımladı.
Sıfır emisyon hedefine ulaşmak için daha temiz ve dayanıklı bir enerji sektörünün gerekli olduğu belirtilen raporda, ihtiyaç duyulan teknolojik yenilikler ve yatırımlar hakkında detaylar yer alıyor.
Raporda ayrıca, 2025 yılına kadar araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) için sağlanacak finansmanın, planlanan seviyelerde tutulması için gerekli stratejilere de dikkat çekiliyor.
“Temiz enerji yenilikleri artmazsa, sıfır karbon hedefine ulaşılması zor”
Temiz enerji alanında yapılacak yeniliklerin ivme kazanmaması durumunda, sıfır karbon hedefine ulaşmanın zor olduğunu belirten IEA’ya göre, “Günümüzde kullanılan teknolojiler ile emisyonlar, büyük miktarda azaltılsa da sıfır karbon hedefi için geliştirilen politikalar tek başına yeterli değil.”
İklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmak için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımının esas olduğu belirtilen rapora göre, emisyonların azaltılmasında yeni teknolojilerin daha fazla kullanılması gerekiyor.
60 gigaton emisyon önlenebilir
IEA’ya göre, günümüzde emisyonların çoğu; ulaşım, çelik, çimento ve kimyasallar gibi teknoloji seçeneklerinin sınırlı olduğu ağır endüstrilerden kaynaklanıyor.
2030 yılına kadar, bu sektörlerde emisyon azaltımı için gerekli kilit teknolojiler kullanılarak, yaklaşık 60 gigaton emisyon önlenebilir.
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, “Bugün hükümetlerin ve şirketlerin kendileri için belirlediği iklim hedefleri ile bu hedefleri gerçekleştirebilecek ekonomik ve güvenilir enerji teknolojilerinin mevcut durumu arasında kesin bir kopukluk var.” dedi.
Temiz enerji maliyetinin düşürülmesi gerekiyor
Rapora göre, günümüzde mevcut olan açık deniz (offshore) rüzgâr türbinleri, elektrikli araçlar, karbon yakalama, kullanma ve depolama uygulamaları gibi pek çok temiz enerji teknolojisinin maliyetlerinin düşürülmesi ve dağıtımının hızlandırılması için de yeniliklere ihtiyaç var.
IEA raporuna göre, dünyayı sürdürülebilir bir yola taşımak için emisyonları kümülatif olarak azaltılması gerekiyor ve bu durum için gerekli teknolojilerin dörtte üçü henüz tamamlanmış değil.
Örneğin, uzun mesafe taşımacılığını fosil yakıtlardan elektriğe kaydırmak için halen prototip aşamasında olan yeni batarya tasarımlarında hızlı bir ilerleme gerekiyor.
Ancak, şu anda kamu ve özel sektörler sıfır karbon hedefleri için gerekli yenilikçi çabaları yerine getirmekte yetersiz kalıyor ve Covid-19 krizi yeni enerji teknolojilerinin geliştirilmesini küresel boyutta tehdit ediyor.
IEA’nın sunduğu 5 temel yenilik ilkesi
IEA, hükümetlere enerji güvenliğini artırırken, sıfır emisyon hedefine ulaşmayı sağlayacak beş temel yenilik ilkesi sunuyor:
Öncelik verin, takip edin ve ayarlayın
Kamu desteği için teknoloji portföyleri seçme süreçlerini gözden geçirin. Kolektif, esnek ve yerel avantajlarla uyumlu olduklarından emin olun.
Kamu Ar-Ge’sini ve özel inovasyonu artırın
Fonları farklı teknolojilere göre genişletmek için kamu Ar-Ge’si geliştirilmesinden, pazar teşviklerine kadar bir dizi araç kullanın.
Değer zincirindeki tüm bağlantıları ele alın
Değer zincirinin tüm bileşenlerinin bir sonraki piyasa uygulamasına eşit şekilde ilerlediğinden emin olmak için daha büyük resme bakın.
Özel finansmanı harekete geçirin
Ağ geliştirme ve ticari ölçekli yatırım yapma risklerini paylaşarak, özel finansmanı harekete geçirin.
Bölgesel başarı için küresel olarak çalışın
Mevcut çok taraflı platformlar da dâhil olmak üzere, acil ve küresel teknoloji sorunlarının üstesinden gelmek için en iyi uygulamaları, deneyimleri ve kaynakları paylaşmak üzere işbirliği yapın.