Avrupa Komisyonu, merakla beklenen Hidrojen Stratejisi ve Enerji Sistemi Entegrasyon Stratejisi’ni açıkladı.
Bu iki strateji Avrupa Birliği’nin (AB) eğilimini ortaya koyarken, Yenileme Dalgası, Açık Deniz Rüzgâr Stratejisi ve Trans-Avrupa Enerji Ağları düzenlemesi gibi AB dosyalarında alınacak kararlar için de çerçeve oluşturuyor.
Her iki stratejide de AB’nin sıfır karbon hedefleri ve Avrupa Yeşil Düzeni ile uyumlu, kapsayıcı enerji stratejisinin özetlemesi amaçlanmasına rağmen, bazı uzmanlar strateji belgelerinde eksikliklerin olduğunu iddia ediyor.
E3G: “Fosil yakıttan üretilen hidrojene açık kapı bırakıyor”
E3G Kıdemli Politika Danışmanı Lisa Fischer, “AB, Yeşil Düzen’deki sıfır karbon hedefine ulaşmak için enerji sisteminde acilen yapısal bir değişikliğe ihtiyaç duyuyor. Ancak, Enerji Sistemi Entegrasyonu Stratejisi gerekli değişikliklerin tamamını içermiyor. Hidrojen Stratejisi ise fosil gazdan üretilen hidrojen için açık kapı bırakıyor.” dedi.
“Temiz Hidrojen İttifakı” kuruldu
Komisyon, Hidrojen Stratejisi’nin bir parçası olarak, küresel ölçekte Avrupa’yı hidrojen konusunda lider konuma getirmek üzere, “Temiz Hidrojen İttifakı” kurulduğunu da duyurdu.
Fischer’a göre, büyük ölçüde şirket CEO’ları tarafından, gelecek kuşaklar için iklim ile ilgili risklerin göz ardı edilerek yönetilen Temiz Hidrojen İttifakı’nın, bağımsız ve bilime dayalı yöntemlerle yönetilmesi gerekiyor.
2010-2014 yılları arasında AB İklim Komiserliği görevini yürüten Connie Hedegaard ise Trans-Avrupa Enerji Ağları Yönetmeliğinin fosil yakıt firmaları tarafından hazırlandığını söyleyerek, akaryakıt şirketlerinin AB’nin yeni enerji altyapısı inşa etme konusunda karar alma sürecine yerleştiği eleştirisinde bulundu.
Yeşil hidrojenin pahalı olması ve ölçeklendirilmesinin zor olması nedeniyle, hidrojenin fosil yakıtlardan elde edilmesi konusunun gündemde olması pek çok grup tarafından eleştirildi.
“Büyük ölçekli karbon depolama tesisleri yok”
Günümüzde hidrojenin neredeyse tamamı (yüzde 99) fosil yakıtlardan, yüzde 76’sı doğal gazdan ve yüzde 23’ü kömürden üretiliyor.
Karbon yakalama ve depolamanın şu an çok yeni olduğunu dile getiren bazı gruplara göre, Avrupa’da 2019’dan beri faaliyet gösteren sadece 19 ticari proje var ve yakalanan karbonu depolayacak büyük ölçekli depolama tesisleri de yok.
“Yenilenebilir Hidrojeni Seç”
Avrupa’da 10 büyük endüstri lideri ve önde gelen yenilenebilir enerji dernekleri, Komisyon’a çağrıda bulunarak, gelecek dönemde alınacak kararlarda yenilenebilir yeşil hidrojene öncelik vermesini istedi ve ortak bir girişim olan “Yenilenebilir Hidrojen Seç” koalisyonunu kurdu.
Almanya ulusal strateji oluşturdu
Almanya geçen ay kendi ulusal Hidrojen Stratejisi’ni başlattı ve bu strateji yalnızca yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen hidrojeni içermesi ve sürdürülebilir olması nedeniyle olumlu karşılandı.
SolarPower Avrupa : “Yeşil Düzen hedefine doğru önemli bir adım atıldı”
Stratejilere dair değerlendirmede bulunan SolarPower Avrupa Politika Direktörü ve Geçici CEO’su Aurélie Beauvais,
“Avrupa Komisyonu, güneş ve rüzgâr kaynaklı elektrikle elde edilen yenilenebilir hidrojeni, önemli sektörleri karbondan arındırmanın en umut verici yolu olarak kabul ederek, Yeşil Düzen’in hedefine doğru önemli bir adım attı.
Komisyon’un Hidrojen Stratejisi, Avrupa yenilenebilir enerji sektörünü, AB’nin enerji dönüşümünü ve karbonsuzlaşmayı destekliyor.” ifadelerini kullandı.