Yenilenebilir enerji kaynaklarının COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmaya yardımcı olacağı konusunda geniş bir görüş birliği bulunuyor. Ancak, bazı uzmanlara göre konu ile ilgili atılan adımlar çok yavaş ilerliyor.
Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) CEO’su Ban Backwell, Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) resmi internet sitesinde kaleme aldığı yazısında, hükümetlerin yeşil bir toparlanmayı teşvik etmek için atacağı somut adımların yavaş ilerlediğini söyledi.
Alınan önlemlerin bölgelere ve ülkelere göre değiştiğini ifade eden Backwell, derhal harekete geçilmemesi durumunda, enerji sektörünün sağlayacağı milyar dolarlık yatırım fırsatının kaçırılacağını ve ekonomik durgunluğun artacağını belirtti.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yakın tarihli özel raporuna göre, altı ay içinde hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Backwell, üzerinde anlaşılan sürdürülebilir toparlanma paketlerinin ekonominin ve emisyonların önümüzdeki üç yıllık seyrini belirleyeceğini söyledi.
Avrupa Birliği’nin (AB) açıkladığı 750 milyar avroluk toparlanma paketinde rüzgâr enerjisine de destek verildiğini ifade eden Backwell,
“Ancak bu bile, yatırımda büyük bir artışa yol açabilecek etkili politika değişikliklerinin yetersiz kalmasına neden olmakta, hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımında net darboğazları görmezden gelmelerine veya yararsız politika değişiklikleri getirmelerine alan açmaktadır.” dedi.
Backwell, Küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) üçte birinden sorumlu olan G7 ülkelerinin toparlanma paketlerinin, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının hızlandırılmasına yönelik tedbirleri içermemesini eleştirdi.
IEA’ya göre, yeşil toparlanma için hemen harekete geçilerek, yenilenebilir enerji için önümüzdeki üç yıl boyunca 180 milyar dolarlık yatırım yapmak gerekiyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kısa inşaat süreleri ve azalan teknoloji maliyetleri nedeniyle önümüzdeki 25 yıl içinde büyük ekonomik değer yaratabileceği belirtiliyor.
İnşaat, imalat, işletme ve bakım gibi alanlar sayesinde yaklaşık 7 milyon iş yaratılabileceğine dikkat çeken Backwell, “Uluslararası Para Fonu (IMF), sürdürülebilir iyileşme için uygulanan bu ve diğer önlemlerin, 2023’te küresel GSYİH’yi yüzde 3,5 artırabileceğini tahmin ediyor.” dedi.
Bu süreçte, liderlerin çok taraflı işbirlikleri yürütmesinin her zamankinden daha önemli ve acil olduğunu vurgulayan Backwell’e göre, tüm dünya liderlerin iklim kriziyle başa çıkmak ve enerji sektörünü iyileştirmek için eşit derecede kararlı davranmaları gerekiyor.
“Rüzgâr enerjisine yapılan yatırım artacak”
Rüzgâr enerjisinin şimdiden dünya çapında temiz, ölçeklenebilir ve uygun fiyatlı yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu kanıtladığını ifade eden Backwell, “Son beş yılda, yeni karasal ve deniz rüzgâr enerjisi kapasitesine yapılan küresel yatırım 652 milyar doları aştı ve bu durum 2030’a doğru daha da hızlanacak.” açıklamasında bulundu.
Rüzgâr enerjisi alanında istihdam 4 kat artabilir
2018’den bu yana, tedarikten imalat aşamasına kadar tüm rüzgâr enerjisi değer zincirinde 1,2 milyon iş imkânı sağlandığı tahmin ediliyor.
Rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payının yüzde 20’yi aşması durumunda, 2030 yılına kadar bu alandaki istihdamın dört kat artabileceği belirtiliyor.