Uzmanlara göre karbondan arındırılmış bir ekonomi, büyük bir sürdürülebilir istihdam potansiyeli barındırıyor.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), 2018 yılında küresel ölçekte yenilenebilir enerji sektörü tarafından 11 milyon kişi istihdam edildiğini belirtirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının hâlihazırda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkelerde fosil yakıt endüstrisinden daha fazla yeni iş yarattığı ifade ediliyor.
Temiz enerji sektöründe istihdam daha hızlı
Temiz enerji sektörünün yarattığı istihdam (3,26 milyon) fosil yakıt sektörünün yarattığı istihdama (1,17 milyon) kıyasla daha hızlı artıyor.
Environmental Defense Fund isimli kuruluşa göre, ABD’de enerji verimliliğine yapılacak 1 milyon dolarlık yatırım, fosil yakıt sektöründe sağlanan istihdamın yaklaşık 3 katı istihdam sağlayarak, yaklaşık 8 tam zamanlı iş yaratıyor.
Her 1 milyon dolarlık yatırım 16 kişiye istihdam sağlıyor
Massachusetts Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre de temiz enerjiye yapılan her 1 milyon dolarlık yatırımın 16,7 kişiye istihdam sağladığını belirtiyor. Aynı yatırım, fosil yakıt sektöründe 5,3 kişiyi istihdam ediyor.
Güneş paneli kurulumu ve rüzgâr enerjisi teknisyenliği ilk sıralarda
ABD’nin iş kurumu, 2026 yılına kadar en hızlı büyüyen iki istihdam kolunun yenilenebilir enerji kaynaklarında yaşanacağını öngörüyor. Bu iş kollarının, yüzde 105 büyüme ile güneş paneli kurma, yüzde 96 büyüme ile rüzgâr enerjisi teknisyenliği alanlarında olacağı belirtiliyor.
Brookings Institution tarafından gerçekleştirilen araştırma göre ise, temiz enerji sektöründeki istihdamın, ulusal ortalamadan daha yüksek ücretler sunduğunu ve üniversite mezunu olmayan işçiler açısından erişilebilirliğinin yüksek olduğuna işaret ediyor.
İngiltere’de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yapılacak her 1 milyon sterlinlik yatırımın 10 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Yenilenebilir enerji sektörü genelinde her GWh’lik kurulu gücün 0,65 istihdam yaratması öngörülüyor.
Bu rakam, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin birlikte ele alındığı ortalamada 0,80 iş/GWh olarak değerlendiriliyor. İngiltere’deki Enerji Araştırma Merkezi’nin raporuna göre, fosil yakıtların yarattığı ortalama istihdam ise GWh başına yalnızca 0,14.
2050 yılına kadar 100 milyon istihdam öngörülüyor
IRENA’nın “Dönüşen Enerji Senaryosu”, enerji sektöründe 2050 yılına kadar 100 milyon istihdam öngörüyor. Bu rakam, 2017’de 58 milyon olan istihdamın yaklaşık iki katına çıkması anlamına geliyor.
Senaryo uyarınca 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları dünyanın her yerinde fosil yakıt ve nükleer enerji sektörlerinden daha fazla insanı istihdam edecek.
Yenilenebilir enerji, Kuzey Amerika, Avrupa Birliği, Latin Amerika, Doğu Asya ve Karayipler’deki istihdamın yüzde 85’ini ve Alt Sahra Afrika’daki istihdamın yüzde 60’ını oluşturacak.
Dünyanın her yerinde enerji sektöründe yaratılacak yeni istihdamın, kaybedilecek işlere kıyasla daha fazla sayıda olması bekleniyor.
Enerji verimliliği, şebekeler ve esneklik mekanizmaları da iş imkânı sağlayacak
Yenilenebilir enerji sektöründe 42 milyon yeni iş yaratılabilir. Enerji verimliliğinde bu rakamın 21 milyon, elektrik şebekesi ve esneklik mekanizmaları için ise 14,5 milyon olması bekleniyor.
En çok istihdam sağlayacak alanlar, başta güneş enerjisi olmak üzere, biyoenerji ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin üretimi, kurulumu, işletimi ve bakımında gerçekleşecek.
Bu iş kollarının en yüksek olduğu bölgenin Doğu Asya (yüzde 15) olması öngörülüyor. Enerji verimliliği alanında yaratılacak yeni istihdam çoğunlukla Kuzey Amerika’da (yüzde 45) ve Avrupa’da (yüzde 29) yoğunlaşacak.