Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Ekonomisti Vibhuti Garg, IEEFA’nın resmi sitesinde yer alan makalesinde, elektrik ticareti yapılmasının fosil yakıt tüketimini azaltabileceğini dile getirdi.
Hindistan’ın 370 GW’lık kurulu üretim kapasitesiyle, dünyanın en büyük eş zamanlı çalışan şebekelerinden birine sahip olduğunu ifade eden Garg, “Hint şebekesi eskiden beş bölgesel şebekeye bölünmüştü, ancak 2014’te Hindistan güney ağını büyük bir senkron şebeke oluşturmak için bağladı.” bilgisini veriyor.
Bu durumun iletim kısıtlamalarından kaynaklanan elektrik maliyetlerini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilen yazıya göre, şebeke artık kolayca paylaşılabilen, birbirine bağlı yenilenebilir enerji kaynakları sistemi ile diğer ülkelere doğru genişletilebilir.
Hindistan’da hâlihazırda enerji ticareti yapılıyor ve Nepal, Butan ve Bangladeş gibi ülkelerin iletim hatları birbirine bağlanıyor. Bu ülkelerle olan enerji ticaretini kolaylaştırmak için de yüksek kapasiteli iletim hatları inşa ediliyor.
Elektrik ticareti enerji maliyetini düşürdü
Farklı ülkelerin, farklı doğal kaynaklara sahip olduğunu ve elektrik ticaretinin enerji maliyetini düşürmeye yardım ettiğini dile getiren Garg’e göre bu durum, fosil yakıt ithal etme yükünü hafifletebilir.
“Tek güneş, tek dünya, tek şebeke”
Hindistan Başbakanı Narendra Modi Ekim 2019 tarihinde, sınır ötesi güneş bağlantısı fikrini gündeme getirdi ve bu fikir Yenilenebilir Enerji Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Hindistan şimdi ‘Tek Güneş, Tek Dünya, Tek Şebeke’ vizyonunu sürdürüyor ve bu durumun iyi yapılandırılması ile elektriğin de diğer mallar gibi ticaretinin yapılabileceği belirtiliyor.
Ülkelerin enerji üretimi işbirliği içinde olması için, iletim alt yapısı ve yenilenebilir enerji kapasitesi ile ilgili piyasa mekanizmalarına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Garg’e göre, hep birlikte hareket edilmesi şebeke dengesinin sağlanmasına ve temiz teknolojilerin teşvik edilmesine yardımcı olabilir.