Almanya Eğitim Bakanı Anja Karliczek, meslektaşları ile bir araya geldiği ilk resmi toplantısında, yeşil hidrojen üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Pandeminin, bilimde çok daha güçlü ortaklıklara duyulan ihtiyaçları açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Karliczek, sürdürülebilir bir Avrupa için araştırma ve eğitimin önemine dikkat çekti.
“Yeşil hidrojen üretimini araştırmak büyük fırsatlar sağlayabilir”
Clean Energy Wire’da yer alan habere göre Bakan, sağlık sektöründeki araştırma işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra, yeşil hidrojen üretimini araştırmak ve geliştirmek için ortak bir girişimin büyük bir fırsat sağlayabileceğini belirtti.
Karliczek, Avrupa’nın yeşil hidrojen teknolojisinin sağlayıcısı ve kilit pazar haline gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Avrupa Komisyonu hâlihazırda bir hidrojen stratejisi sundu ve Almanya, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığındaki halefleri Portekiz ve Slovenya ile 2021’de bu konuyu gündemin en üstünde tutmak için işbirliği yapacak.
Almanya, geçtiğimiz Haziran ayında Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Lüksemburg ile birlikte, AB’nin yeşil hidrojen üretimini hızlandırmak için girişim başlattı.
Yeşil hidrojeni enerji dönüşümünün temel direği haline getirmeyi planlayan Almanya, Haziran ayında ülkeyi “yarının petrolü” olarak adlandırılan yeşil hidrojeni üretme ve kullanma konusunda küresel bir lider yapmayı amaçlayan ulusal bir hidrojen stratejisi de sundu.
Geçtiğimiz Haziran ayında Almanya ile birlikte altı Avrupa ülkesi, bloğun gelecekteki enerji sisteminde yenilenebilir enerji kaynakları ve hidrojenin kilit rol oynayacağı ile ilgili ortak bir bildiri yayımlamıştı.
Avrupa’nın iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmak için yeşil hidrojen üretimi ve bu konuda ticari altyapının oluşması büyük önem taşıyor.
Bu ülkelere göre, hidrojen kullanımında karbondan arındırılması zor veya pahalı olan sektörlere odaklanılması gerekiyor.