Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Counci-GWEC), “Küresel Deniz Üstü (Offshore) Rüzgâr Raporu”nun ikinci baskısını yayımladı.
Deniz üstü rüzgâr kapasitesinin küresel boyutta ele alındığı rapora göre, “Asya Pasifik bölgesindeki önemli artış ve Avrupa’da devam eden hızlı büyümenin etkisiyle, 2019’un sonunda 29,1 GW kurulu güce sahip deniz üstü rüzgâr teknolojisinin, 2030 yılına gelindiğinde 234 GW’ın üzerine çıkması bekleniyor.”
Raporda, bu teknolojinin küresel ölçekteki gelişmesine ilişkin güncel verilerin ve analizlerin yanı sıra, 2030’a yönelik sektör tahminleri ile gelişmekte olan pazarlara ilişkin veriler de bulunuyor.
Bunların yanı sıra raporda; küresel deniz üstü rüzgâr pazarının büyümesinde artış kaydetmek üzere oluşturulan destek mekanizmalarına, teknolojinin kalkınma ve istihdama etkisine, şebekeye bağlantı konusuna, maliyetlerdeki düşüş ve tedarik zinciri konularında alınan derslere de yer veriliyor.
“Deniz üstü rüzgâr santralleri pandemi sonrası toparlanmaya katkı sağladı”
Dünyanın birçok yerinde hükümetler, deniz üstü rüzgâr santrallerinin pandeminin neden olduğu kriz sonrasında ekonominin toparlanmasına katkı sağladığını düşünüyor.
900 bin yeni istihdam olanağı
Önümüzdeki 10 yıl içinde, deniz üstü rüzgâr sektöründe 900 bin yeni istihdam yaratılabileceğini gösteren rapora göre bu rakam, karar vericilerin ekonomik iyileştirme kapsamında uygulayacağı stratejilerle daha da artabilir.
Yüzer deniz üstü rüzgâr santrallerinin, 2030 yılına kadar ticari olabilecek maliyet etkinliğine ulaşarak, küresel ölçekte en az 6 GW’lık kapasiteye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türbin teknolojisinin verimlilik ve esnekliği artıracak şekilde tasarlanması sebebiyle, seviyelendirilmiş maliyetlerin düşmesi ve kullanımının artması bekleniyor.