ABD-Suudi İş Konseyi (US-Saudi Business Council-USSBC) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre, Suudi Arabistan’da önümüzdeki 10 yıl içinde yenilenebilir enerji sektöründe devam edecek yatırımlar ile 750 bin kişiye istihdam sağlanabilir.
Rapora göre Krallık, bu sektörü 2028’e kadar yüzde 40-45 oranında yerelleştirmeyi ve elektrik sağlama kapasitesini artırmayı amaçlıyor.
Saudi Gazette’de yer alan habere göre, alternatif enerji kaynaklarının maliyetinin azalması, ülke çapında güneş enerjisinden faydalanma potansiyelinin yüksek olması ve enerji verimliliğini iyileştirme ihtiyacı Krallığın yenilenebilir enerjide lider konuma gelmesini sağlayabilir.
Krallık, 2030 yılına kadar enerjisinin yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor ve bu amaca ulaşmak için özel sektör katılımı, doğrudan yabancı yatırımları çekme, istihdam yaratma ve yerli üretim ile sektörün büyümesine öncelik vermeyi planlıyor.
Son 20 yılda artan mega projeler ve artan nüfus, hükümetin enerji talebini karşılamak için adımlar atmasını gerektirdi. Suudi Arabistan’ın nüfusu 2000-2019 arasında yüzde 2,8 artarak yaklaşık 34,2 milyon kişiye ulaştı.
USSBC tahminlerine göre, Suudi Arabistan’ın toplam yenilenebilir enerji kapasitesi 2030 yılına kadar 5,3 GW’a çıkacak ve Krallığın 102 GW’lık toplam elektrik üretiminin yüzde 7’si bu kaynaklardan sağlanmış olacak.
Güneş en yüksek paya sahip olacak
Yenilenebilir kaynaklar içinde güneşin 2030 yılına kadar yüzde 77 ile en yüksek paya sahip olması bekleniyor.
Güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyelinin yüksek olması Krallığı yenilenebilir enerjide bölgesel lider konumuna getiriyor. Suudi Arabistan dünyada en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip altıncı, rüzgâr enerjisinde ise on üçüncü ülke olarak gösteriliyor.
Ülkede ticari bankalar, uzun kredi vadeleri ve düşük faiz oranları sunarak iyi tasarlanmış yenilenebilir enerji projeleri için kredi imkânlarını da genişletmiş durumda.