Türkiye’de son yıllarda 1000 m2’den fazla taban alanına sahip binalara güneş enerjisi ekipmanı kurmaya ilişkin yapılan düzenlemeler neticesinde, cezaevlerine güneş enerjili su sistemleri kuruluyor.
2012 yılında İstanbul yakınlarındaki Silivri Cezaevi’nde 3363 m2’lik alana 1384 kollektörden oluşan güneş enerjili su sistemi kuruldu.
Solar Thermal World’de yer alan bilgiye göre, son üç yılda ise çoğu yeni inşa edilen 50 cezaevine güneş enerjili su ısıtma sistemi kuruldu.
Solimpeks Firması 2019 yılında Türk hapishanelerine 16 güneş enerjili sıcak su sistemi kurdu. Bunlar arasında en büyük kurulum, Ankara’da bulunan Sincan Cezaevi’ne kurulan 4575 m2’lik sistemdi.
Hapishanelerde kamu tarafından finanse edilen güneş enerjili sıcak su sistemlerine olan talep, Türkiye’de 2008 yılında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği sonucu arttı.
Bu Yönetmelik sonrası sadece hapishaneler değil, çok sayıda konut, ticaret ve kamu binasının güneş enerjili sistemlere geçmesi sağlandı.
2008’de revize edilen enerji performansı düzenlemeleri sonrası, oteller, hastaneler, yurtlar ve spor merkezleri için güneş enerjisiyle desteklenen merkezi sıcak su sistemi gerekliliği ortaya çıktı.
Kurallar hem yeni inşa edilen hem de yenilenecek binalar için geçerli olsa da gerçekte, merkezi güneş enerjili sıcak su sistemlerinin çoğu yeni inşa edilen hapishanelere yerleştirildi.