Koronavirüs nedeni ile enerji talebinde yaşanan düşüşün, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en büyük düşüş olduğu belirtiliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre de 2020 yılında enerji talebinin yüzde 6 oranında azalması bekleniyor.
Enerji talebinin ne zaman normale dönebileceği ile ilgili yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 27’si elektrik talebinin normale dönmesinin bir yıldan fazla süreceğini, yanıt verenlerin yüzde 19’u ise bu sürecin 6-12 ay alabileceğini söylüyor.
Power-Technology tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 53’ü talebin altı aydan daha kısa bir süre içinde normale dönme olasılığının bulunduğunu belirtirken, bu yüzde 53’lük kesimin yüzde 20’si bu sürecin 3-6 ay alabileceğini belirtti.
24 Haziran-26 Ağustos tarihleri arasında 636 kişinin yanıtladığı ankete katılanların yüzde 12’si ise talebin hemen normale döneceği görüşünde.
ABD merkezli ulusal bir kooperatif bankası olan CoBank’ın raporuna göre ise 2022 yılına kadar ABD’deki elektrik talebinin salgın öncesi seviyelere ulaşmasının beklenmediği belirtiliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre de talepte yaşanan uzun vadeli azalma, kömürle çalışan santrallerin emekli edilmesini ve yenilenebilir kaynakların enerji üretimdeki payının artmasını sağlayabilir.