Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanları Cuma günü yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının özellikle petrol ihraç eden ülkeler arasında yenilenebilir enerjiye daha büyük bir ivme kazandırdığını söyledi.
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’a göre, yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım, geçen yıla göre yüzde 5 arttı. Hidrokarbonların küresel enerji karışımındaki payını, 2040 yılına kadar, yüzde 85’ten yüzde 74’e düşürme çabaları ise devam ediyor.
“Petrole olan talep azalıyor”
Enerji dengelerinin değiştiğine dikkat çeken Novak, Küresel Üretim ve Sanayi Zirvesi’nin sanal oturumunda yaptığı açıklamada,”Pandemi tüketici davranışını etkiledi ama zaten durum değişiyordu. Şu anda petrole olan talep azalıyor ve karbon dışı kaynakların enerji karışımındaki oranı arttı.” dedi.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) da bu yılın başında, yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel enerji sisteminde, 2050 yılına kadar 98 trilyon dolar kümülatif büyüme sağlayabileceğini açıklamıştı.
2019’da eklenen temiz enerji kaynaklarının yaklaşık yarısının kömürden daha ucuz olduğu, şebekeye yenilenebilir kapasite eklemenin maliyetlerinin de düştüğü belirtiliyor.
Dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Rusya, şebekesindeki temiz enerjinin payını artırmayı planlıyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının Rusya’nın enerji üretimindeki payının şu anda yüzde 2 civarında olduğu bilgisini veren Novak,
“Bu oranın yüzde 4-5’lere çıkması gerekiyor. Kapasiteye 10.000 MW daha eklemek için programı 2034 yılına kadar devam ettirmeyi taahhüt ettik.” açıklamasında bulundu.
BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei’ye göre de fosil yakıtlardan planlı bir şekilde uzaklaşılması, yenilenebilir enerjinin yayılmasını hızlandırıyor.
2017 yılında, enerji kaynaklarını gözden geçirdiklerini dile getiren Al Mazrouei, “Enerji kaynaklarındaki seçeneklerimize ve gelecekte, şehirlerimizi nasıl dünyanın en yaşanabilir yerleri yapabileceğimize baktık.” dedi.
2050 yılına kadar enerjisinin yüzde 44’ünü temiz kaynaklardan elde etmeyi hedefleyen ülke, enerjisinin geri kalan yüzde 38’ini doğalgazdan, yüzde 12’sini fosil kaynaklardan ve yüzde 6’sını nükleer enerjiden üretmeyi hedefliyor.