Avusturyalı güneş enerjisi şirketi Eco-Tec, yere monte edilen güneş enerjisi projelerini ekolojik açıdan iyileştirmek için, Meine Blumenwiese Girişimi ile işbirliği yapacak.
Eco-Tec’e göre, yenilenebilir enerji uygulamaları yapılırken, tarım ve çevrenin korunması mümkün.
İki şirket temiz enerjiyi üretirken, hayvanlar için yeni habitatlar oluşturmayı hedefliyor.
Firma yere monte güneş projeleri hayata geçirirken, böcekler ve vahşi hayvanlar için yeni habitatlar oluşturmak için arazilerin ekilmesini ve havalandırılmasını da sağlıyor.
Meine Blumenwiese Girişimi ile de ortaya çıkan biyolojik çeşitlilik, her metrekareye sayısal bir kod verilerek kayıt altına alınıyor.
Pv-Magazine’de yer alana habere göre, güneş modüllerinin yerleştirildiği toprağın yapısının iyi olması, bu santrallerin yapımını da kolaylaştırıyor.
Hem fotovoltaik sistemler hem de tarım alanında sürdürülebilir arazi kullanımı, kısmi gölgeleme ve çiçeklerin varlığı, daha az suyun buharlaşması anlamına geliyor ve bu da biyolojik çeşitliliğini kısa sürede artmasını sağlıyor.
Almanya’da faaliyet gösteren enerji ajansı Bundesverband Neue Energiewirtschaft (BNE) tarafından yakın zamanda yayımlanan bir rapora göre de, toprak üstü güneş enerjisi santrallerinin terk edilmiş araziler üzerine kurulması ile bu bölgelerdeki biyoçeşitlilik artırılabilir.
Güneş santrallerinin, özellikle amfibiler ve sürüngenler için uygun olduğunu belirten Alman araştırmacılar, güneş enerjisi projelerinin yer aldığı alanlarda birkaç kuş türü de tespit etti.
Oregon Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yayımlanan başka bir makalede de, güneş enerjisi ve tarım kombinasyonunun sadece Hollanda ve Japonya gibi toprak sıkıntısı yaşayan ülkeler için bir çözüm olmadığı ve tüm ülkelerin bu yöntemi kullanabileceği belirtildi.
Araştırmaya göre tarım ve güneş enerjisinin bir arada yürütülmesi, bazı tarımsal faaliyetlerden ve panellerden elde edilen verimi de artırabilir.