Nature Energy’de yayımlanan bir araştırmaya göre, dünya yenilenebilir enerji kapasitesini rekor miktarda artırmış olsa da, küresel boyutta kamu hizmetleri elektrik üretiminde fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda yavaş hareket etti.
2001 ve 2018 yılları arasında, 3 binden fazla kamu kuruluşundan sadece yüzde 10’u yenilenebilir enerjiye öncelik verdi. Bu kapasitesinin büyük bir çoğunluğunu rüzgâr enerjisi oluşturdu.
Yüzde 14’lük kısım kömür ve doğalgaza önem verirken, geri kalan kısımda da yenilenebilir enerji kullanımı ile ilgili önemli bir değişiklik olmadı.
Oxford Üniversitesi Araştırmacısı ve Çalışmanın Yazarı Galina Alova, bu sonuçların enerji dönüşümü açısından iyi olmadığını, bu durumun sadece sisteme yenilenebilir enerji kapasitesi eklemekle değil, aynı zamanda fosil yakıtlardan uzaklaşmayla ilgili olduğunu belirtti.
Bloomberg Quint’in yer verdiği habere göre, yenilenebilir enerji kaynakları, kamu hizmet kuruluşlarının bu varlıkların artırılması konusunda yeteri kadar destek sağlamamasına rağmen hızlı bir büyüme yaşadı.
Yenilenebilir enerjiye sübvansiyon sağlayan hükümetler ise büyük sıçramadı yaşadı ve bağımsız enerji üreticileri ile güneş ve rüzgâr enerjisi için satın alma sözleşmeleri imzalandı.
Alova’ya göre, temiz enerji hâlihazırda dünyanın birçok yerinde en ucuz kaynak ve ucuzlamaya da devam ediyor.
Tüm piyasaların, büyümenin temiz kaynaklarda olacağına işaret ettiğini dile getiren BloombergNEF Analisti Albert Cheung’a göre de, bu alanda ilerleme kaydetmek büyük önem taşıyor.