Almanya’da yapılan yeni bir ankete göre, Alman vatandaşların yalnızca yüzde 17’si, Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılında dünyanın ilk sıfır karbon kıtası olma hedefine ulaşacağına inanıyor.
Ankete katılanların yüzde 72’si ise AB’nin 2050 yılı hedefine ulaşabileceğine dair umut barındırmıyor. Yüzde 11’lik bir kesim ise kararsız.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün yaptığı açıklamada, “Sıfır karbon ilk kıta olmak için, 2030 emisyon azaltma hedefini en az yüzde 55’e çıkarmayı öneriyoruz.” dedi.
Von der Leyen Twitter’da yaptığı açıklamada, “Bunun bazıları için çok fazla, diğerleri için yeterli olmadığını biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Bazı siyasetçiler ve endüstri temsilcileri yeni hedefin ekonomiye aşırı bir yük getirebileceği konusunda uyarıda bulunurken, bir grup sivil toplum kuruluşu ise önerinin Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak için yeterli olmadığını söyledi.
Alman endüstrisi, özellikle koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik kriz karşısında, yeni hedeflerin işletmeleri zora sokacağını düşünüyor.
Alman Endüstri Derneği Başkanı Dieter Kempf, Clean Energy Wire’a yaptığı açıklamada, “İklim hedeflerinin artırılması, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük ekonomik krizin ortasında ekonomi ve toplum için muazzam zorluklar yaratıyor.” dedi.
Hedefin yüzde 55’e çıkarılmasının, üye devletlerin iklim çabalarını beş katına çıkarmak zorunda kalacağı anlamına geleceğini ifade eden Kempf, yeni hedefin nasıl uygulanacağına dair detayların sunulmasını ve sıfır karbon hedefine ulaşmak için öncü pazarlara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Almanya Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze, “Komisyonun yüzde 55’lik yeni bir hedef için çok iyi argümanları var. Bu öneri üzerinde bir tavır almak üye devletlere kalmış.” dedi.
Schulze, Eylül sonunda Komisyon’un önerisini görüşmek üzere iklim ve çevre bakanlarını Berlin’e davet ettiğini ve bu toplantıda ortak bir zemin bulunabileceğini sözlerine ekledi.