Asya’nın en büyük rafinerilerinden biri olarak gösterilen Indian Oil, enerjinin geleceğinin hidrojenden geçeceğine inanıyor.
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Shrikant Madhav Vaidya, Hindistan’da petrol yerine hidrojen ve sıkıştırılmış doğal gaz karışımıyla çalışan 50 otobüsü faaliyete alacağını bildirdi.
Bu yıl hizmete başlaması planlanan filonun yeni bir pazar yaratacağı düşünülüyor.
Bloomberg Green’de yer alan habere göre, hidrojen uzun zamandır geleceğin yakıtı olarak lanse ediliyor.
S&P Global Platts Asya Pasifik Petrol Konferansı’nda da gündeme gelen hidrojen, iklim değişikliği ile mücadelenin anahtarı olarak görülüyor.
Dünyanın en büyük petrol firmalarından biri olan Vitol Group’un Küresel Araştırma Başkanı Giovanni Serio, hidrojenin 2050 yılına kadar 10 kat büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Serio’ya göre, hidrojen sayesinde enerji depolama sorunu çözülebilir ve ulaşım sektöründen gelen talep karşılanabilir.
BNEF: Hidrojene 11 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor
BloombergNEF’e (BNEF) göre, hidrojenin 2050 yılına kadar dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılaması için üretim, depolama ve nakliye altyapısına yaklaşık 11 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.
Mevcut durumda, hidrojen üretiminin büyük çoğunluğu fosil yakıtlardan sağlansa da, hidrojenin yenilenebilir kaynaklardan daha fazla elde edilmesi ile geniş bir uygulama yelpazesine ulaşılabilir.
Çin’in en büyük rafinerisi Sinopec, hidrojeni Pekin çevresindeki perakende yakıt istasyonlarına entegre etmeyi planlıyor.
Norveç’teki Equinor ASA, gelecekte bir hidrojen kaynağı olabilecek büyük bir karbon yakalama ve depolama tesisi inşa ediyor.
İngiltere menşeili BP hidrojenin büyüme potansiyeli olan bir alan olduğunu düşünüyor.