Dünyanın en büyük diplomatik platformu olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (United Nations General Assembly, UNGA) 21 Eylül tarihinde New York’ta başladı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda dün yaptığı açıklamada, Çin’in BM’ye daha güçlü bir emisyon azaltma hedefi sunacağını söyledi.
Jinping, ülkesinin 2030’dan önce emisyonları en üst düzeye çıkaracağını ve 2060’ta ise sıfır karbon hedefine ulaşacağını vaat etti.
75. BM Genel Kurulu’nda Çin’in yaptığı konuşmada verilen sözler, dünyanın en fazla karbon emisyonuna sebep olan ülkesinin iklim hedefinde önemli bir değişime işaret ediyor.
Xi’nin taahhüdü, Avrupa Birliği’nin (AB) yılsonuna kadar daha güçlü bir iklim planı sunacağını söylemesinden bir hafta sonra geldi.
COVID-19 nedeniyle 2021’e ertelenen COP26 BM iklim zirvesinde tüm hükümetlerin Paris Anlaşması kapsamında daha zorlu iklim hedefleri sunmaları gerekiyor. AB ve Çin’in taahhütleriyle, küresel emisyonların üçte birinden fazlası yeni ve daha zor hedeflerle karşı karşıya olacak.
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan, Draworld Çevre Araştırma Merkezi Direktörü Shuwei Zhang,
“Çin’in 2060 yılına kadar sıfır karbona ulaşma taahhüdü, dünyanın daha iddialı iklim hedeflerine çok ihtiyaç duyduğu kritik bir anda geliyor. Bu taahhüt, küresel ısınmayı 2 derecede tutmaya yönelik patikalarla da son derece tutarlı ve Çin’in büyük bir güç olarak sorumluluğunu yansıtıyor. Bu şüphesiz küresel iklim eylemine önemli bir ivme kazandıracaktır.” dedi.
Çin, 2060 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşmak için, 2030’da emisyonların zirve yapmasından sonra, sürekli ve hızlı bir emisyon azaltımı için 30 yıla sahip olacak.
Bu durumun, enerji, ulaşım, sanayi, inşaat ve tarım sektörleri dâhil olmak üzere birçok sektörün enerji dönüşümünde önemli bir etki oluşturacağını ifade eden Zhang,
“Hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlamak için karbon fiyatlandırması gibi bazı politika araçlarının kullanılmasını bekliyoruz. Hızlı dönüşüm sürecinin adil ve yönetilebilir olması gerektiği de vurgulanmalı.” dedi.
İş dünyasının sıfır karbon hedefleri de ele alındı
BM Genel Kurulu’nda, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 21 Eylül tarihinde, iş dünyasının net sıfır emisyon hedefleri de değerlendirildi.
Facebook, Ford, LafargeHolcim, Chennai gibi şirketler ve Delhi, Kalküta, Yeni Güney Galler gibi bölgesel yönetimlerin de aralarında bulunduğu kampanya, 2050 yılına kadar ekonominin karbon nötr hale gelmesi taahhüdüyle küresel net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.
Bünyesinde 549 üniversitenin ve 45 yatırımcının yer aldığı kampanya, en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ediyor. Bu amaçla bir araya gelen kurumların gelirlerinin toplamı 11,4 trilyon ABD dolarına denk geliyor.
BM ‘sanal’ iklim zirvesi 24 Eylül’de
2020 ve 2021 yıllarında iklim değişikliğiyle mücadelenin kapsamını artırmak amacıyla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Şili Başkanı Sebastian Pinera’nın yanı sıra 10 diğer devlet başkanı, birçok CEO ve Greta Thunberg ile bir araya gelecek.
Üç saatlik etkinlikte Boris Johnson’ın, Glasgow’da gerçekleşecek 26. Taraflar Toplantısı (COP26) kapsamındaki beklentilerini ve İngiltere’nin daha keskin emisyon azaltımı sağlaması amacıyla kullanabilecek diplomatik kanallar konusundaki değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
Guterres’in başkanlığında gerçekleşecek iklim değişikliği odaklı etkinlik, bu yıl COVID salgını sonrasındaki ekonomik büyümeyi hızlandırırken altı alanda harekete geçilmesini talep ediyor. Aralık ayında Paris Anlaşması’nın imzalanmasının beşinci yıldönümünde önemli aktörlerin söylemleri şimdiden ilgi çekiyor.