Petrol ve doğal gaz devi Shell, 2050’den önce sıfır emisyonlu bir enerji şirketi olma yolunda adımlar atıyor.
Şirket açık deniz (offshore) rüzgâr enerjisi ve yeşil hidrojene yatırım yapmayı planlıyor.
Açık deniz rüzgâr enerjisi konusunda Almanya’da yatırım yapmayı planlayan şirket, Rheinland Rafinerisi’ndeki elektroliz kapasitesini 10 kat artırmayı ve hidrojen projelerini araştırmayı hedefliyor.
Deutsche Shell Holding CEO’su Fabian Ziegler, şirketin Almanya’daki dönüşümünün çoktan başladığını ve hızlanacağını açıkladı.
Shell Yönetim Kurulu Üyesi Huibert Vigeveno, “Shell Grubu için önemli bir pazar olan, Almanya’daki pazarın yeniden yapılandırılması, Shell’in müşterilerimiz ve toplumla uyum içinde, 2050 veya daha erken bir tarihte net sıfır emisyonlu bir enerji şirketi olma hedefinde belirleyici niteliktedir.” ifadelerini kullandı.
Shell’in Almanya’daki yan kuruluşu da, benzin istasyonlarına elektrikli araçlar için hızlı şarj cihazları yerleştirmeyi planlıyor.
Shell, 2050 yılına kadar sattığı enerji ürünlerinin karbon ayak izini yüzde 65 azaltmayı hedefliyor.
Windpower Monthly‘ nin araştırmalarına göre, Shell’in 746 MW’lık operasyonel karasal rüzgâr enerjisi ve 108 MW’lık operasyonel açık deniz rüzgâr enerjisi hissesi bulunuyor.
Shell, 2016 yılında “düşük karbon teknolojisine” yatırım yapmak ve “dünyanın enerji dönüşümüne odaklanan yeni ticari modellerini keşfetmek” için kurulan Yeni Enerjiler Bölümü için yıllık 1-2 milyar avro harcama yapmayı planladı.
Şirket, o tarihten bu yana Yeni Enerjiler Bölümü’ne 2,3 milyar dolar yatırım yaptı. Ancak bu rakamlar şirketin 2016-2020 yılları arasında 4-6 milyar dolar yatırım yapma yönündeki beklentisinin çok altında kaldı.
Norveçli danışmanlık şirketi Rystad Energy, Shell, BP, Total, Equinor ve Eni de dâhil olmak üzere Avrupa’nın 10 büyük petrol firmasının 2020’nin başlangıcına kadar yenilenebilir enerji projelerine toplam 5, 5 milyar dolar harcadığını açıkladı.
İncelenen bu 10 şirketin 2026 ile 2030 arasında yenilenebilir enerjiye en çok harcama yapacak firmalar olması bekleniyor.