Enerji Dönüşümü Komisyonu (Energy Transitions Commission-ETC) tarafından yayımlanan “Misyonu Mümkün Kılmak – Net Sıfır Ekonomi Sağlamak” başlıklı rapora göre, 2050 yılına kadar dünyanın sıfır karbon hale gelmesi teknik ve ekonomik olarak mümkün.
Sıfır emisyonlu küresel bir ekonomi oluşturmanın tüm dünyadaki insanlara önemli sosyal faydalar sağlayacağı belirten rapora göre, sıfır emisyonlu bir ekonomiye geçiş, yenikleri teşvik edecek ve yeni iş imkânları yaratacak.
Bunun yanı sıra bu dönüşüm, hava kirliliğinin azaltılması, enerji faturalarının ucuzlaması ve yaşam standartlarının iyileşmesini sağlayacak.
ETC’nin bulgularında yer alan umut verici bir diğer gelişme ise emisyonların sıfıra indirilmesi için gerekli pek çok teknoloji ve iş çözümünün hâlihazırda mevcut olması.
Rapora göre, iklim krizinin zamana duyarlı doğası göz önüne alındığında, güneş, rüzgâr, bataryalar, ısı pompaları ve elektrikli araçlar gibi mevcut çözümlerin büyük ölçekte uygulanmasına öncelik verilmesi gerekiyor.
ETC, bu mevcut teknolojilerin kullanılması ile geleceğin enerji çözümlerinin daha rekabetçi hale geleceğini ve bu sayede enerji dönüşümü maliyetlerinin de giderek azalacağını öngörüyor.
Bu yeni enerji sisteminin merkezinde, karbondan arındırma için birincil yol olarak gösterilen elektrifikasyon yer alıyor.
Rapora göre, temiz enerji elde edilmesinde hidrojene de büyük rol düşecek ve ağır sanayi ile taşımacılıkta yeşil hidrojene ihtiyaç duyulacak.
Rapor ayrıca, sürdürülebilir biyokütle, karbon yakalama ve depolama ile birlikte kullanılan bazı fosil yakıtlar için ise sınırlı bir rol öngörüyor.
Önümüzdeki 10 yıl içinde yatırım yapmanın önemli olduğuna vurgu yapan rapora göre, rüzgâr, güneş, ısı pompaları ve elektrikli araçların piyasaya hazır çözümlerin dağıtımını artırmak için hemen harekete geçilmesi gerekiyor.
Ayrıca hidrojen ve biyoyakıtlar gibi karbondan arındırma teknolojilerinin ticari olarak uygun maliyet ve ölçeğe getirilmesi için de yatırım yapılması gerekiyor.
Energy Post’ta yer alan habere göre de Komisyon, özellikle, 2030’dan önce hükümetlerin, şirketlerin, yatırımcıların ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yapması gereken üç ana konu başlığına dikkat çekiyor:
- Kanıtlanmış sıfır karbonlu çözümlerin dağıtımını hızlandırmak, özellikle büyük miktarda yenilenebilir enerji üretimi, ısı pompası ve elektrikli araç kullanımı.
- Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırarak, karbon fiyatlarını yükselterek ve standartları ve düzenlemeleri sıkılaştırarak düşük karbonlu teknolojilerin yayılması için doğru politika ve yatırım ortamını yaratmak.
- Karbondan arındırılması zor sektörler için sıfır karbon teknoloji pazarının oluşturulması.