Koronavirüs nedeni ile dünyanın enerji geleceği üzerindeki etkilerinin belirsizliğini koruduğunu belirten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol Linkedin hesabından paylaştığı yazısında,
“IEA tarafından hazırlanan Dünya Enerji Görünümü Raporu hükümetlerin hedeflenen enerji politikalarını uygulayarak, ekonomik büyümeyi nasıl artırabileceğini, istihdam yaratabileceğini ve önümüzdeki üç yıl içinde küresel emisyonları nasıl azaltabileceğini gösterdi.” ifadelerini kullanıyor.
Temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak ve emisyonları yapısal bir düşüşe sokmak için kritik bir 10 yıla girildiğini dile getiren Birol, koronavirüs sonrası gecikmiş bir ekonomik toparlanmanın emisyon artışını yavaşlatacağını ancak bunun iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamayacağını belirtiyor.
Düşük ekonomik büyümenin, düşük emisyonlu bir strateji olmadığına dikkat çeken Birol,
“Bugün, temiz enerji dönüşümünün ivme kazandığına dair iyimser işaretler görüyoruz. Bu raporumuzda, karar vericilerin karşılaştığı seçimlerin ve sorumlulukların son derece önemli olduğunu vurguluyoruz.
Ülkelerin ekonomik iyileşmeyi teşvik etmek için taahhüt ettikleri muazzam meblağlar, daha temiz ve daha dayanıklı bir enerji geleceğine geçişi hızlandırmak için tarihi bir fırsattır. Şimdi alınan kararlar gelecek nesiller boyunca yankılanacaktır.” diyor.
Emisyonları azaltmak için yeni teknolojileri kullanmanın yeterli olmayacağının altını çizen Birol’a göre,
“Bugünün kömür santralleri, çelik ve çimento fabrikaları ve diğer altyapıları eskisi gibi çalışmaya devam ederse, bu tek başına 1,65 °C’lik bir sıcaklık artışına neden olabilir”
“Salgından en çok savunmasız nüfus etkileniyor”
Covid krizinin en çok savunmasız nüfusa zarar verdiğini dile getiren Birol, “Sahra Altı Afrika’da elektriğe erişimi olmayan insan sayısı 2013’ten beri düşüyor. Ancak son raporumuz salgının bu durumu tersine çevirdiğini gösteriyor ve sayınının 2020’de 13 milyonu aşması bekleniyor.” ifadelerini kullanıyor.